Проф. Халачев: България има нужда от силен дипломат и това е Ивайло Калфин
Проф. Халачев: България има нужда от силен дипломат и това е Ивайло Калфин / снимки: Тина Соколова

"България има нужда от президент, който да е много силен дипломат - като Ивайло Калфин, който единствен от кандидатите за поста има това качество". Това заяви на среща с граждани в Пазарджик кандидатът за вицепрезидент на коалиция „Калфин - президент" проф. Любомир Халачев.

Той маркира програмите, по които с Ивайло Калфин възнамеряват да работят. Те се отнасят за най-засегнатите по думите му от насочените в погрешна посока промени сфери - образованието, здравеопазването, културата, отбраната.

Друг приоритет е развитието и подобряването на отношенията с ЕС, но при отстояване на важни за страната ни условия, а не на всяка цена.

"Нужна ни е широка култура в обществото, защото е изчезнал културният пласт в обществото и затова наблюдаваме явления като повсеместната агресия, побоищата на пътя, посегателствата над лекари", посочи той.

„Ще припомня какви са основните задължения на вицепрезидента - да дава убежище, да дава гражданство по съответния ред, да помилва престъпници. Когато г-н Калфин ми предложи да се явим заедно на избори, ме попита дали искам да отворим една широка програма за работа с култура, образование - нещо, от което нашият народ има огромна нужда. Аз, разбира се, казах „Да", защото човек с моята биография и моите възможности не може да се откаже, когато му се дава възможност да помогне на обществото. Когато културата изчезне или намалее, страда цялото общество - това виждаме в момента", каза проф. Халачев.

Проф Халачев България има нужда от силен дипломат и това е Ивайло Калфин
netinfo

Той заяви, че през следващите поне две-три години работата на президента ще бъде основно в ЕС.

"Но ние трябва да се опитаме да получим всички, което е възможно. Виждате какво стана с канадското споразумение СЕТА. 5 или 6 държави в ЕС, подписвайки този договор, заложиха конкретни условия. Австрия, Унгария, Белгия, Словения. А ние подписахме без условия. Поискахме да ни дадат канадски визи. Но те трябва и бездруго да се дадат, защото сме член на ЕС. Евтино продаваме гласа си. Ние неколкократно питаме: Къде е в този момент президентът като върховен дипломат и защитник на нашите интереси? Кой твърди, че трябва да подписваме безусловно, защо не поставихме свои изисквания?", посочи той.

"Вътре в ЕС също има противоречия. Ние сме поддръжници на съюза, искаме той да се запази, да се развива. Но виждате, че след като 10 години членуваме, много неща се промениха. Очевидно някои трябва да се предоговорят. Част от държавите отстояват собствените си интереси - Германия, скандинавските страни, Вишеградската четворка. Къде са нашите", попита проф. Любомир Халачев.

"Ние в момента имаме изключително тежък проблем - мигрантите по южната ни граница. Но те реално не са наш проблем. Как така сме уж общност, а мигрантите са само наш проблем, а не на ЕС? Южната граница на ЕС вече е от Резово до Гибралтар. Това не е само наша, а европейска граница и ние не трябва да се молим, ние имаме право съюзът да ни помогне. Но трябва да се договорим така, че цяла Европа да се грижи за тази граница", допълни той.

"Истинското решение на проблема е в дипломацията. 80% от всички мигранти са от Афганистан. Решението е да се връщат обратно. Подписваме договор с Афганистан, в който това да е предвидено. Като се върнат няколко пъти, следващите просто няма да тръгнат насам. Вместо европейските дипломати да сторят това, те подписват декларации и предлагат варианти за интеграция. Това правят и българските политици", заяви още проф. Халачев.

Президентът трябва да е независим, за да оказва контрол на другите власти - изпълнителна, законодателна и съдебна, обясни още кандидатът за вицепрезидент.