"Пламен Орешарски не е същинският кандидат на ДПС, а е стъпка от политическия казачок към ген. Румен Радев. Освен ако не се стигне до друга сделка. Защото целта на колегите от ДПС е да намерят път към властта. Път през дясното за тях няма", заяви пред NOVA лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Независимият депутат коментира още, че политиката не е търгашество. Коментарът му бе по повод това, че ДПС застана зад кандидатурата на Пламен Орешарски за кандидат-президент.

ДПС официално подкрепи Пламен Орешарски за президент

„Цецка Цачева няма шансове да спечели изборите, ако остане в тесните граници на ГЕРБ. Тя трябва да намери начин да обедини всички политически сили и български граждани, които споделят ценността евроатлантизъм" - така той коментира вчерашното решение на партията да подкрепи кандидатът за президент на ГЕРБ.

„Мотивите стоят по-високо от самата Цецка Цачева, от Бойко Борисов и от ГЕРБ", каза още Местан. Той напомни и цитира Борисов и Цачева, че ГЕРБ никога не е искала подкрепата им за президентските избори. „Това не е поискана целувка", каза лидерът на ДОСТ.

Местан изтъкна причините, по които ДОСТ подкрепя кандидатурата на Цецка Цачева.

ДОСТ застава зад ГЕРБ и Цецка Цачева на президентския вот

По думите му, една от тях е реалният риск ляв кандидат да спечели предстоящия вот. Според него Цачева отговаря изцяло на евроатлантическите критерии и напомни, че идентичността на ДОСТ е евроатлантическа. „Това е ценността ни", заяви той.

Попитан колко души ще последват призива му да гласуват за кандидатът на ГЕРБ той отговори, че впечатляващ брой избиратели ще го направят, въпреки че са млада партия. „Имаме 17 хил. реални членове. Представете си какъв ресурс е това", допълни той.

Източник: Nova.bg