ДОСТ ще подкрепят Цачева на втория тур
ДОСТ ще подкрепят Цачева на втория тур / БГНЕС, архив
ДОСТ ще подкрепят Цачева на втория тур
91043
ДОСТ ще подкрепят Цачева на втория тур
  • ДОСТ ще подкрепят Цачева на втория тур

Партията на Лютви Местан ДОСТ ще подкрепи кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева на втори тур. Това обяви Местан и допълни, че тези избори са стратегически важни за страната. „Подкрепата не е поискана, но дори да е отказана, но ние ще изпълним своя граждански дълг", заяви на пресконференция в парламента Лютви Местан.

Според бившият лидер на ДПС, движението е регистрирало исторически най-слабият си резултат на изборите в неделя.

Партия ДОСТ застава зад кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан:

"Тези избори са стратегически важни за страната, защото са избори именно за цивилизационния ценностен избор на България - като каква държава ще се развива тя занапред. Точно това предопредели и нашето отговорно решение да подкрепим кандидатурата на г-жа Цецка Цачева, като още веднъж ще направя уговорка, че тази подкрепа не е поискана, но нашата отговорност стига до там,че дори да е отказана, ние ще изпълним своя политически и граждански дълг в името на бъдещето на страната".

Подкрепата на ДОСТ на втория тур в президентските избори отива за Цецка Цачева, но не персонално, нито е конкретно за ГЕРБ.

"Заявяваме, че много неща в българския демократичен процес трябва да се променят, но едно нещо не може да се промени - това е ценностната рамка, в която трябва да се развива България. Тази ценност е евроатлантизмът. Ние искаме да се борим за нашите права вътре в тази рамка. Затова подкрепата ни не е нито за ГЕРБ, нито за г-жа Цачева, нито за господин премиера. И въобще не ни интересува как биха реагирали на вота на нашите избиратели".

Местан обвини ДПС в некоретно агитиране на избирателите в Турция:

"Освен това прибегнаха до абсолютно ретроградни, бих казал средновековни, приоми за политическа пропаганда. Ето в този материал виждате символите на ДПС. Те зоват да се гласува за номер четвърти - Пламен Орешарски, а не за номер 17, там няма име. Знаете ли как е назована кандидатката на ГЕРБ? Враг на турците.
Лютви Местан изтъкна лошия изборен резултат на ДПС. Той отбеляза, че бившата му партия преживява исторически най-слабия си резултат".