Външно министерство: Изборите в чужбина се проведоха спокойно
Външно министерство: Изборите в чужбина се проведоха спокойно / снимка: БГНЕС, архив

Изборите в чужбина се проведоха в спокойна обстановка и при изрично спазване на изборното законодателство. Това заяви пред Дарик говорителят на Министерство на външните работи Димитър Япраков.

„В изборния ден изборите в чужбина се провеждаха в нормална и спокойна обстановка, така както предвижда и предписва Изборния кодекс”, категоричен е Япралов.

„Действително в Лондон имаше опашка от желаещи да упражнят правото си на глас, което само по себе си е добър знак за гражданската активност на нашите сънародници. Ще припомня, че в цялото Обединено кралство бяха отворени 11 изборни секции, които покриваха почти цялата територия на Великобритания. В Лондон поради предварително събрани 2000 заявления, подадени от българските граждани там, беше законово невъзможно ЦИК да открие повече от две секции”, обясни той, като уточни, че втора секция в едно и също населено място може да бъде създадена само при над 1000 събрани предварително заявления.

„Това изрично е решил българският законодател. В Лондон са били налице толкова заявления, че да бъдат създадени две секции - едната в посолството ни, а другата е в квартал Тотнъм в Северен Лондон”, каза Япраков.

Той припомни още, че за отклонения и изборни нарушения през 2009 г. Конституционният съд със свое решение касира 18 000 гласа на парламентарните избори тогава.