Водещите партии подписаха договор за честни избори
Водещите партии подписаха договор за честни избори / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Водещите политически сили подписаха обществен договор за провеждане на свободни, честни и демократични избори. Общественият договор бе подписан от ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ и СДС с подписите съответно на Цветан Цветанов, Михаил Миков, Четин Казак, Екатерина Михайлова и Емил Кабаиванов.

Документът подписаха още редица партии, сред които Българският земеделски съюз, РЗС, Българска социалдемократична партия, а представители на „Атака” отсъстваха, посочва БГНЕС. Целта е да се гарантира създаване на легитимно Народно събрание, представляващо интересите и целите на българските граждани, обясни доц. Огнян Минчев в качеството си на представител на Управителния съвет на асоциация „Прозрачност без граници”, инициирала подписването на договора.

Основна цел ще бъде в условията на едно превъзбудено гражданско общество и проблематизиране на начина, по който функционират българските институции гражданите, които протестират, както и тези, които са доволни от работата на институциите да видят своите аргументи, мотиви, цели и интереси, представени в националните институции, каза още Минчев. На първо място ще фокусираме своето внимание на работата на предизборната администрация на всички нива за да се избегнат рецидиви, обясни той.

Ние сме в ситуация, когато има загубено доверие в политиците, но и в думите и актовете, каза след подписването Михаил Миков от БСП. „За да може това, което днес правим тук да бъде посрещнато с доверие, всеки от нас трябва да спести тази доза демагогика и лицемерие, която се наложи в политиката”, заяви социалистът.

„Имаме проблем с демократичността на изборите, безспорен факт е, че има купуване на гласове и нередности в изборната администрация”, каза Янко Грозев, представител на движение „България на гражданите”. „В крайна сметка честните избори са благо за всеки един от нас, ако искаме това благо да го използваме всеки трябва да положи усилия”, изтъкна още той.

„Надяваме се институциите, въвлечени пряко в изборния процес да бъдат на висотата, очаквана от обществото. И да няма внушения, че изборите са обречени да се проведат лошо и резултатите са предречени”, пожела Четин Казак от ДПС.

Водещите партии подписаха договор за честни избори
netinfo


Председателят на СДС Емил Кабаиванов използва трибуната, за да се оплаче от това, което определи като една несправедливост на институцията, която трябва да е в основата на честните избори - ЦИК. „Тя лиши четири парламентарно представени партии, включително СДС, от представителство в СИК и РИК. За нас това поставя под въпросителна контрола на изборния процес, коментира Кабаиванов.

Ивайло Франц, представител на едно от движенията на протестиращи и неговата партия-мандатоносител, категорично отказа да подпише споразумението заедно с доскоро парламентарно представените партии. „В България в 21 век за нас не може да се очакват честни избори, при положение, че има пълен монопол над властта”, коментира той решението си и напусна залата с думите: „Гражданите ще продължат своя протест, не се занимавайте с илюзии, хора!”.

Водещите партии подписаха договор за честни избори
netinfo

Ангажиментът на партиите ще бъде изчистването на чисто практически въпроси за улесняване на изборния процес, заяви Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници”. Това ще включва обучението на своите представители в избирателните комисии, осъществяване на информационни кампании срещу купуването на гласове, обясни той.

Основен ангажимент на гражданската коалиция за свободен и демократичен избор, наблюдаваща процеса, ще бъде да се проведе независим мониторинг по международно утвърдени стандарти, както и спазване на политическа безпристрастност, добави той. Именно коалиция ще трябва да алармира за нарушенията по време на изборите, каза още Славов.