Проф. Мирчев: БСП и ГЕРБ в решаващ сблъсък с изравнени сили
Проф. Мирчев: БСП и ГЕРБ в решаващ сблъсък с изравнени сили / снимка: БГНЕС, архив

Сблъсъкът между БСП и ГЕРБ ще бъде развързан през последната седмица. В него те влизат с изравнени сили. Това казва проф. Михаил Мирчев, преподавател по икономическа социология в УНСС, ръководител на Агенция АССА-М и председател на Асоциацията на социолозите.

„БСП консолидира силите си, шансовете й за успех са добри. Обратно, ГЕРБ затъват в публична и брутална братоубийствена война. Вече не става дума за някакви злоупотреби, става дума за престъпления, засягащи устоите на демокрацията по принцип, казва още професор Мирчев пред в. „Стандарт”.

„Тук е добре да си спомним за две аналогични изборни ситуации. През 2001 г. при подобен скандал само за осем дни Петър Стоянов загуби 10% от своя рейтинг. Вместо първи с голямо предимство се оказа втори. През 2005 г. на парламентарните избори след едно скандално изказване от Ахмед Доган, отново осем дни преди изборите, БСП загуби над 200 000 гласа. Бе първа, но с крайно неудобен нисък процент. Сега нещо подобно се пече под краката на Борисов, Цветанов и ГЕРБ. Те сами си палят огъня и го хвърлят по главите на до вчера най-близките си хора в правителството и партията, посягат и срещу президента Плевнелиев. Техният публичен език в последните дни стана толкова вулгарен, че просто не си представям претендиращи за култура хора как биха гласували отново за тях. Българските избиратели са доказали, че в такива случаи наказват, при това жестоко. Този урок отдавна вече са научили и от БСП, и от СДС-ОДС, и Царя. Сега вероятно ще го научи и ГЕРБ”, подчертава известният учен, който от 1993 г. се занимава с предизборни изследвания и прогнози.

Според него „истинските промени ще дойдат от малките и средните партии”. „За мен малките партии са по-интересни. ГЕРБ и БСП се борят за лидерство. И двете имат изравнени електорални ядра - по около 700 000 гласа. Борбата ще бъде за периферията. Три седмици преди изборите БСП видимо консолидира своята периферия. Обратно, ескалирането на скандалите в ГЕРБ ще ги ерозира, значителна част от тяхната периферия ще се откаже. Всичко това е предизвикателство за една точна прогноза”, казва още проф. Мирчев.