Паралелното преброяване на вота ще даде различни резултати

Паралелното преброяване на вота ще даде различни резултати
Паралелното преброяване на вота ще даде различни резултати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Математикът проф. Михаил Константинов открои два проблема, свързани с изборите на 12 май. Единият засяга паралелното преброяване на вота, а другият - изчисляването на мандатите след гласуването. Той заяви, че анализите му не бива да се смятат за катастрофални, а само за предупреждение.

Първият казус, който може да възникне на изборите е паралелното преброяване, в което повечето партии са поканени да вземат участие. Константинов коментира в ефира на bTV, че австрийската фирма, която е ангажирана с това, е възможно да даде различни резултати от тези на ЦИК.

„В много протоколи има грешки, комисиите примерно пишат 2 + 2=5, а после РИК ги кара да се поправят. След това секционните комисии си оправят техническите грешки, но това значи, че ще има различни числа", поясни той.

Изводът е, че фирмата ще анализира и работи със секционни протоколи, които не са поправени и с неверни данни.

Математикът заяви, че въпреки различните числа се надява да няма разлика в мандатите, защото това би се счело като манипулация.

Друг казус, който специалистът коментира са копирните машини, задължителни за копиране на протоколите. Според него те са за добро, но хаоса, до който ще доведат, ще е за лошо. Той очаква някои от секционните комисии да не успеят да реализират тази част от закона и в някои комисии да няма копия. Константинов обаче не смята, че подобни нарушения биха станали повод за искане да бъде касиран вота.

Конституционният съд ще отхвърли такива искания, защото не са мандатоопределящи, тъй като изборите са свършили, хората са пуснали бюлетините си и това не променя нищо. За да се касира вота, трябва да има мандатоопределящи нарушения, поясни математикът.

Според него има случаи, в които методиката за изчислението на мандатите на ЦИК не работи. „Програмата прави прогнози. Тези мандати ще бъдат изчислени и парламентът няма да се промени като бройка, а само като имена", допълни той. „Проблемът не е софтуерен, това е алгоритъм."