Мешерето ще наблюдава и оценява изборите
Мешерето ще наблюдава и оценява изборите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мешерето ще наблюдава и оценява изборите
63210
Мешерето ще наблюдава и оценява изборите
  • Мешерето ще наблюдава и оценява изборите

На международния ден на ромите мешерето се обяви против купуването на гласове и ще работи за предотвратяването на изборното престъпление. Това е становището на ромския съд, чиито представители обясниха позицията си спрямо често срещаното напоследък закононарушение. Ромските старейшини казаха, че вината не може да бъде хвърлена само върху ромите, тъй като и самата държава е виновна за тежкото им положение и липса на средства.

Вчера старейшините избраха Христо Младенов за приор и лидер на ромския съд. Последваха закани за разобличаване на купуването на гласове и наказание за виновниците. Старейшините обясниха, че мешерето не може да издава и да налага присъди, каквито съмнения отдавна се насаждат в обществото. Младен Иванов каза, че вина имат и големите политически партии, които нямали представители на ромите в листите си. Освен това малцинството се държало умишлено в тежко положение, за да може да бъде по-лесно използвано.

„Дайте срещу това зло, да не го определяме само срещу ромите, то е болест на обществото. Хората, които дават парите, те се знаят. Въпросът е, че нашата държава не може да реши този проблем. Тези хора са достатъчно силни, умни, притежават достатъчно власт и с тях не можем да се преборим. Тук остава доколко нашето общество може да бъде зряло и дали може да отреагира на този проблем”, коментира Младенов.

Мешерето дълги години е считано за съд в сянка и висша инстанция за правосъдие при ромите. Лидерите на мешерето излизат на светло поради нерешените проблеми, свързани най-вече с образованието и липсата на възможност за интегриране.

Мешерето ще наблюдава и оценява изборите
netinfo