Медиана: ГЕРБ и БСП наравно
Медиана: ГЕРБ и БСП наравно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Предстоящите избори могат да се окажат просто прелюдия към следващи предсрочни парламентарни избори. Съотношението на силите между двата основни политически опонента е практически изравнено.

Това сочи анализът на Кольо Колев от социологическата агенция Медиана, публикуван в "Труд".

По думите му това вещае сериозни проблеми при съставянето на работещо парламентарно мнозинство и правителство.

На практика ГЕРБ може "да бие" БСП с 2-3%, но това далеч няма да е достатъчно, за да може да мисли за съставяне на правителство. БСП е приблизително в същото положение - може да изпревари ГЕРБ с 2-3%, но с тази минимална разлика също ще е много трудно да състави кабинет.

В общи линии верни се оказват думите на Борисов - няма друга партия освен ГЕРБ, която да може да спре БСП към властта. Верен е обаче и скритият в тези думи обратен контекст - няма друга партия освен БСП, която да може да спре ГЕРБ да ни повтори, допълва Колев. А проблемът за българското общество е, че силите са изравнени. Парадоксално, но ключът към съставянето на парламентарно мнозинство лежи върху най-слабата брънка от парламентарния ребус - "Движение България на гражданите". Ако те преминат 4-процентната бариера, могат да се окажат партията, която да даде втори мандат на потенциалната коалиция "ГЕРБ-Атака". Може обаче "да пусне" властта и на потенциалния съюз БСП-ДПС. Естествено, с оглед заричанията им, че няма да се коалират с никого, могат да го направят мълчаливо.

Проблемът е, че нито Борисов, нито Сидеров ще се чувстват особено комфортно в братска прегръдка. Още повече, че ГЕРБ няма да има възможност да си "прекупи" депутати от роящи се малки формации. А и след последните скандали около властването на ГЕРБ (скандали, които вече са обект и на интереса на Европа, а не само на прокуратурата) дори и Сидеров трудно ще склони да играе с Бойко Борисов, се посочва още в анализа.

Според Колев положението на БСП не е по-леко. За да съставят правителство, те ще трябва да влязат в съюз с ДПС, което несъмнено ще отприщи истеричните антитурски настроения и помпането на националистически крясък. А при положение че "Движение България на гражданите" се окаже балансьор - който хем не участва, хем държи мнозинството - съдбата на такова правителство е незавидна. Но всичко това е при презумпцията, че партията на Меглена Кунева премине 4-процентната бариера, допълва Колев.