М. Константинов: Нужни са 16-17 000 гласа, за да влезе човек на протестиращите в НС
М. Константинов: Нужни са 16-17 000 гласа, за да влезе човек на протестиращите в НС / снимка: БГНЕС, aрхив

Няма нищо по-глупаво от това да се бойкотират изборите - хората от улицата имат перфектната възможност да вкарат свои хора в парламента, стига да се организират и дисциплинират. Това коментира в интервю за Дарик математикът проф. Михаил Константинов. Той поясни, че протестиращите трябва да излъчат от един до двама кандидати за независими депутати във всеки изборен район. По думите му са нужни между 16 и 17 хиляди гласа, за да стане човек народен представител, в който и да било изборен район. А ако кандидатът съберете една четвърт от тези гласове - депозитът за участие във вота ще му бъде върнат.

Проф. Константинов обаче не е оптимист, че недоволните българи ще вкарат независими депутати в 42-то НС, защото протестът бил сведен вече до „много вождове и малко индианци". Въпреки това той призова улицата да влезе в парламента дори и с малко депутати, а не да го обсажда.

Като председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" Михаил Константинов поздрави президента за решението му да назначи специален служебен министър за електронното правителство. Той нарече „глупави" аргументите на левицата да иска освобождаването му от поста и беше категоричен, че ще се бори срещу влизането на БСП във властта като „гражданин", а не с поста си в „Информационно обслужване". Българската изборна система е абсолютно непробиваема - няма начин нито един глас да бъде променен в базата данни, ако се лъже някъде, то е с фалшиви протоколи, обясни математикът.

Коя от първите оценки за новия служебен кабинет споделяте по-скоро, че няма ярки политически фигури ил ипо-скоро тезата на хората, които видяха в кабинета сянката на ГЕРБ, заради бившите зам. Министри в това правителство?

Аз не знам как някои хора си представям, че може да има работещ кабинет от хора, които никога не са били във властта, включително като зам.-министри, които познават спецификата в съответния ресор. Ако си внесем или назначим хора, които нямат нищо общо с властта, те минимум един месец ще се ориентират в обстановката. Това е абсолютно недопустимо, тъй като този кабинет има шестдесет дни да свърши останалата работа: да подготви изборите. Така че е съвършено ясно, че трябва хората да са запознати с тематиката. Най-добре това го могат съответните зам.-министри. Сега, кои зам.-министри да избере президентът? Зам.-министрите на тройната коалиция? Това е абсурд! Следователно беше направен разумният компромис, разумният избор. Хора, които познават спецификата на нещата, които са по-скоро експерти, отколкото политици. Както знаете, основното политическо лице е министърът. Това е сериозният избор. Аз не виждам, защо се говорят глупости със сериозен вид от уж сериозни хора. Защо е избрал тези хора? А кои да беше избрал? Защо изобщо говорим? Избират се хора, които разбират от работата и е добре да не са ярки политически фигури, които са омръзнали на хората. Както виждате улицата протестира срещу всички политици. Това не протест срещу ГЕРБ. Това е протест срещу всички, управлявали страната през последните двадесетина години.

Греша ли, че информационно обслужване има задачи, отговорности по отношение на електронното правителство? И в този ред на мисли, вижда ли ви се удачно да има специален министър на електронното правителство в кабинет, който по-принцип трябва да има живот три месеца?

Абсолютно разумно решение на президента Плевнелиев. С решение от февруари миналата година на съответен орган към Министерски съвет, „Информационно обслужване" АД е определено като единен системен интегратор по въпросите на електронното правителство. Тоест, това не значи, че „Информационно обслужване" ще извърши всички дейности на електронното правителство, но от ще играе главна координираща роля. Това е естествено, тъй като то е най-голямата информационна фирма в страната. Тя е няколко пъти по-голяма от следващата. Ние имаме 800 служители и 26 регионални клона, освен Софийското централно управление. Така че ние имаме пряко отношение към електронното правителство и е много разумно, че има такъв министър, защото тази дейност по създаване на електронното правителство не само не трябва да се прекъсва в този интервал, но и да и се даде стабилна насока. Тук няма никаква политика. България трябва да се електронизира по модела на Естония. Както на шега говорим, ние трябва ад станем втората Естония в Европа. Големите европейски държави не са в състояние да го направят в необходимия мащаб. Има си причини за това. Ние сме в много по-изгодна позиция, защото сме малко по-назад и в момента догонваме Ще ви дам пример: Представете си на един светофар стоят мощни автомобили и бръмчат, но си стоят, защото светофарът ги е спрял и в този момент, когато светва зелено, отзад връхлита средно мощна кола и мощно ги свъсва до следващия светофар. И ако улучи тайминга, ще мине първа и на следващия светофар. Догонващият винаги има предимство. Ние сме в тази благоприятна позиция, трябва да го изучим. Ние сме го изучили, но трябва да прилагаме естонския модел, който пък на свой ред има общо с австрийския модел. Така че няма да откриваме никакви топли води.

Много сме говорили за добрия пример на Естония, въпросът ми е, че това което не стана последните 10-12 години сега за 3-4 месеца ясно е, че няма как да се случи.

Не, няма как, но у важно да тръгне, да се види, че има решимост. А следващият кабинет, който ще бъде избран от редовно Народно събрание, от 42-то Народно събрание, той трябва да продължи разумните практики на това управление. Електронното правителство е безспорен приоритет. Никоя политическа сила не си е позволила глупостта да каже, че няма нужда от такова нещо. Напротив, всички са съгласни, че трябва. Друг е въпросът, че до този момент се усвояваха едни пари и резултатите бяха доста плачевни. Ние смятаме, че трябва да се усвоят едни пари и да се свърши работа. Това е основен принцип в нашата работа: свърши работата, тогава вземи парите. В България досега се прави тъкмо обратното, вземат се парите, а пък работата в краен случай, ако се свърши нещо, добре.

Всички сложиха казуса с електронното правителство в графата, тоест, мнозинството от коментаторите го сложиха в графата свръхамбициозна програма, която беше очертана от президента, за едно правителство, което няма да има дори времевия ресурс да реализира всичко онова, което беше изречено от държавния глава.

Аз казах, че то няма да може да го реализира, но ще даде насоките, ще покаже какво трябва да се направи, ще начертае стратегията, защото ние даже нямаме ясна стратегия.

От толкова години я пишем тази стратегия...

Така че министърът много хубаво са го сложили там. Той точно това трябва да свърши - да разработи неговият екип стратегията за електронизация на България и то за тоталната електронизация, с която ще изпреварим без никакво преувеличение почти всички страни в Европа.

Всички сочат като първа и основна задача на служебния кабинет, организирането на честни избори. Улицата се обиди на депутатите, че не беше променено изборното законодателство. Очаквате ли това да доведе до бойкот на изборите от страна на значителна част на българите?

Няма нищо по-глупаво от това да се бойкотират изборите. Апелирам към всички българи да участват в тези избори. Хората, които протестират на улицата, имат перфектната възможност да вкарат свои хора в парламента, ако искат. Но те трябва да се организират и да се дисциплинират. Във всеки изборен район, независимо от неговия размер, трябва да се излъчат от един до двама независими кандидати за народни представители, посочени от протестиращите. Има формула, по-която техните гласове няма да се разпилеят. Аз съм им я казал, ще я повторя пак, ако трябва. Необходими са 16 000-17 000 гласа, за да станете народен представител, в който и да било избирателен район. А ако съберете една четвърт или 4000 гласа, депозитът ще ви се върне. А ако не можете да съберете 4000 гласа, при положение че ви трябват 16 000 гласа, къде сте тръгнали. Така че всички сериозни участници, ще си получат обратно парите. Има и едно изискване за събиране на подписи, в зависимост от големината на района. Те не са повече от 5000 тези подписи. Помня на времето Кулеков като се кандидатира за президент, двойката Кулеков-Бойчев. Те бяха доста весели приятни хора и за два дена събраха необходимите подписи. Така че абсолютно не е вярно, че някой ограничава хората в техните избори. От друга страна, си представете, че няма ограничения. Аз лично помня, когато в избори участваха 130 партии и понеже бяха различни бюлетини, баба Пена, вижда 130 бюлетини и, естествено, веднага излиза, защото не знае какво ад прави вътре. А ако има интегрална бюлетина, нали си представяте тази интегрална бюлетина със 150 имена на партии? Няма нормална бяла държава да не поставя ограничения върху изборния процес. Така че всички имат сметка от това, само сериозни играчи да има вътре. Под сериозни играчи разбирам такива, издигнати от протестиращите граждани.

Припомнихме начина, по който човек, ако иска, може да стане независим депутат и да се яви на вота. Вие лично, добър сте в прогнозите, колко такива лица очаквате ад видите в 42-я парламент?

В най-лошия случай не очаквам нито едно такова лице. Знаете ли защо?

Защо?

Защото в момента един такъв процес, който тръгна много добре, лично за мен, една свежест, едни добри очаквания, в момента се стигна дотам, че има, както казват „много вожд, малко индианец" съгласно известната българска приказка. Защо се цепят непрекъснато. Да бъдат така добри да се обединят. Няма време. Виждате, че един като тръгне да прави нещо като ръководител на протеста, другите го дърпат за краката и обратно в казана, типично българска реакция. Няма да имат никакъв успех, ако се цепят. Не трябва да има повече от двама кандидати в район. Трябва да има формула, аз съм я казал, по която да си разделят гласовете, за да не получи единият всички гласове, а другият - почти нищо. Има изборни тънкости, аз съм ги казал и съм готов безкористно да им помагам. Знаят ми телефоните, имейлите, да бъдат така добри да ми пишат.

Можете да им съдействате.

Но пак повтарям. Да се обединят и да излъчат представители. Вижте, те искат да разговарят с властите, това е естествено, но властите казват: „Извинете, с кога да разговаряме?" Това е най-малкото, което трябва да се направи. Моля тези хора, трябва действително да се организират и да побързат.

Виждате ли като все по-реален сценарий държавата да влезе в избори до дупка и политическа нестабилност през следващите няколко години.

Не искам да съм лош пророк, но аз бях един от първите, които казаха, че ни чака такава опасност. Това е много лош вариант, защото към икономическите проблеми ще се добави политическата нестабилност. Няма да има единна икономическа политика, ще заприличаме на Италия и Гърция в политическо отношение, а това са политически фалирали държави. Не можете да правите два пъти годишно избори и да се наричате държава. Да не говорим за това, че Италия дължи над 2 трилиона евро. А гърците не знам, те им опрощават хиляда пъти дълговете, и те дължат нещо. Искам да напомня, всеки грък, от бебето до стареца дължи 50 000 евро. А 50 000 евро е чудовищна сума, когато става въпрос за всеки гражданин. Знаете ли колкох дължи всеки българин?

Колко?

Под 4000 евро. Но ние сме си ги отгладували през тези 20 години. Нали ви е ясно, че гръцкият дълг никога няма да бъде върнат. Да ви кажа още един дълг, който е чудовищен, че няма да повярвате. Знаете ли колко дължи един ирландец? Един милион евро дължи всеки ирландец. Как ще ги върне той? Това, което ни чака, е хиперинфлация. Това го знаят всички в Европа, мълчат като не знам си какво и чакат да падне таванът. Той пада. Затова е добре да се вземат заеми, да се емитира дълг, за което отдавна говоря. Да се пуснат облигации, да се отпуши вътрешнофирмената задлъжнялост, да може България да започне да произвежда, за да има богатство, а не да се чудим защо живеем толкова бедно.

Колко партии влезли в 42-я парламент биха създали патова ситуация, която ще затруднили създаването на правителство?

Малко числа. Историята е добре да се помни. Най-малко са били три през 1991 година, а най-много са били седем през 2005 година. Аз очаквам пет-шест партии да влязат, и дай боже, макар че не бих казал, че има големи шансове, дай боже накрая да има избрани независими кандидати. Нека тези хора влязат в политиката, нека се чува техният глас. Понякога не количеството е важно, а качеството. Ако влязат качествени хора, те могат да накарат парламента да работи по нов начин. Да дадат отвътре енергия на политиката, а не само отвън. Улицата трябва да влезе в парламента, а не да го обсажда.

Може ли улицата да превземе партиите отвътре?

Не може на краставичар краставици да продават. На терена на политиката политиците ще изпързалят всеки. Партии и партийки казват елате при нас, ето ви места в листите, само гласувайте за нас. Това е опасен капан. Аз лично предпочитам тези хора да ги видя като независими, мажоритарни кандидати. Защото не е вярно, че нашата система е пропорционална. Тя е смесена. Нали знаете, че може чисто теоретично 240 депутати, всичките да ги изберем мажоритарно, без нито една партия. Съвсем реалистично е при добра организация над 10 независими депутати да има. Пак повтарям: да се обединят и да не се цепят. Защото знаете, че българинът това му е проблемът, като тръгне да прави нещо и се разцепва. Кой ще води бащина дружина? Накрая се оказва, че има повече началници и по-малко изпълнители.

По-повод организацията и подготовката за предстоящите избори към призивите на левицата да бъде сменен съставът и ръководството на „Информационно обслужване", се присъединиха и от ДПС. Искам да чуя какво ще отговорите на техните аргументи, които във ваши думи видяха пристрастност, взимане на позиция, очаквания, може би за нечестен вот.

Вижте колко са прости тези неща - това са хора, които винаги са лъгали на избори. Не говоря за ДПС, а за БСП. Аз го заявих и пак го заявявам, че смятам, че е вредно за България те да бъдат във властта и аз лично ще направя каквото зависи от мен като гражданин, да не влизат във властта.

БСП?

Аз ще го направя по законен начин, не чрез фалшификации. Те обаче, понеже винаги са фалшифицирали нещата, си мислят, че и другите ще ги фалшифицират. Те проектират собствените си порочни практики върху дейността на другите. Те не си представят, че човек може да се бори срещу тях с политически средства, защото те се борят с неполитически средства. Техните обвинения са толкова глупави, че аз смятам, че няма смисъл повече да бъдат коментирани. Няма начин нито един глас да бъде променен в базата данни и го гарантирам. И ще ви го каже всеки, работил в областта на изборите през последните двадесет години. Системата за преброяване на гласовете е непробиваема, нито един глас не може да бъде сменен. Разбира се, това не значи, че не се лъже. Лъже се как? Първо като се правят фалшиви протоколи, с несъществуващи резултати, там няма как да бъдат хванати. Гаранция това да не става е шареният състав на избирателните комисии. Знаете ли, че така наречената опозиция има мнозинство във всички изборни комисии до една. Е, как ще се излъже? Ако някой излъже, това ще бъде опозицията, тя има мнозинство. Каква е гаранцията? Шарените комисии. Оттам нататък предадат ли протокола, нито едно число не може да бъде променено. Да ви кажа нещо по-весело. Нали знаете, че във вселената две неща са най-разпространени: водородът и човешката глупост. Смята се, че водородът е деветдесет на сто. Аз обаче като гледам какви глупости правят в България, смятам, че водородът е само осемдесет на сто.

Разбрах тезата ви. Твърдите, че ще се борите с политически аргументи срещу това БСП да бъде част от властта.

Естествено. С какви други? С „Калашников" ли да са боря?

Не, но когато го каже шеф на „Информационно обслужване" го каже...

Когато човек лъже, той не може да си представи, че другите са честни. За него светът е лъжлив. Съжалявам такива хора. На мен ми е просто мъчно как един човек си представя, че всичко наоколо лъжат. Това е нещастен човек. Нека да си помисли, че има и други хора, които не лъжат. Гарантирам, познавам много хора, които не лъжат. Като си заченат в лъжа, като си отраснал с лъжа и като си служиш само с лъжи, стигаш дотам. Много съжалявам, че има такива хора, то е просто тъжно за тях.

Разбирам, че не очаквате сериозни промени в информационното обслужване в рамките на мандата на служебния кабинет.

Кажете ми, знаете ли търговско дружество как си променя ръководството?

Свиква се вероятно общо събрание и така нататък.

Точно така. Ето вие знаете, а хората не знаят това. То избира ново ръководство, разбира се. Този процес трае около два месеца. Никой не е вечен на никой пост. Впрочем самото ръководство, противно на мнението на много хора, получава смешни възнаграждения. Така че ако мислите, че е някоя благодарна работа, просто е смешно.

Два месеца отнема цялата процедура, тогава ще бъдат изборите. Обявихте обаче,че сте си избрали св на гражданите, които ще бъдат допуснати при въвеждането на данните. Колко души ще допуснете да наблюдават?

Няма да споменавам имена, но хората, които ръководят тази държава, съм гарантирал, че който поиска, ще бъде допуснат. Това е част от прозрачната процедура. Виждате, че президентът ще направи граждански борд към правителството за честни избори. включвайте се, какво повече от това? За първи път се прави в българската история.

Колко души при вас ще наблюдават?

Във всички процеси ще бъдат допуснати хора, разбира се, компетентни хора. Не искам да обиждам някои професии, но една фризьорка няма да и обяснявам софтуера, да е жива и здрава. Има смисъл да бъдат посочени хора инженери, математици, които да разберат за какво говорим и те като се убедят, че всичко е честно и почтено, да излязат пред другите хора и да кажат всичко е ок, видяхме с очите си.

Колко души ще наблюдават при вас процеса?

На директорски съвет се събират 6-7-8 души. Това са шефовете на дирекции и на тези 8 души, мисля че 2 наблюдаващи са естествено нещо, защото ние не трябва да си пречим. А президентът колко души ще назначи в борда към правителството, предполагам в подобно, разумно съотношение.