Кунева утвърди листите на партията си за изборите през май
Кунева утвърди листите на партията си за изборите през май / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Националният съвет на Движение „България на гражданите” днес утвърди пълните листи на партията за участие в предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г.

„Преди година, когато възникна идеята да се създаде партия на гражданите, които търсят разумен инструмент за промяна - как повече хора да живеят по-добре в страната ни, още тогава започнахме да търсим и лицата, които да я олицетворяват. Те са лицата на можеща България - тези, срещу които ГЕРБ обяви война”, обобщи председателят на партията Меглена Кунева профила на кандидатите.

„Действието за отвоюването на държавата трябва да бъде направено с уникална сплав и всички ще видят, че партията ни го предлага: сплав от младост, от опит, от компетентност”, заяви още Кунева и припомни, че 2/3 от кандидатите за първи път участват в избори, а жените в листите са 1/3. Лидерът на партията подчерта, че в листите има много голям експертен потенциал - над 40 икономисти, над 30 инженери, над 30 юристи, над 30 учители, над 20 лекари, над 10 финансисти.

„Нашите кандидати имат тежка задача. В състояние на разруха на общественото доверие, битката ще е трудна и тя ще се случи на два фронта - срещу левия популизъм, който обещава на килограм и дивашкия националпопулизъм, обещаващ манна небесна и гонещ чуждестранните ни партньори, който обещава да ни превърне в една Северна Корея на Европа”, коментира лицата в листите говорителят на предизборния щаб Прошко Прошков. Той подчерта, че целта на партията е да даде възможност за реално и солидно представителство на десния избирател в следващия парламент.

Лидерът на Движение „България за гражданите” Меглена Кунева не е притеснена от нивото на доверие към партията й, а е окуражена от настроенията, които усеща при разговорите си в страната. Така тя коментира данните от социологически изследвания, които сочат спад на доверието към водената от нея политическа формация.

„Има зареждащи примери на нормални човешки отношения, но хората ужасно се страхуват, те се страхуват и да говорят по телефона. Ние ще дисциплинираме средата”, увери Кунева. „Когато човек спазва правилата е абсолютно защитен - ние ги спазихме и тези, които ги пренебрегват, си личат ясно и нямат шанс. Ако някой не работи според каузата ни, ние се разделяме с него”, поясни още тя.

Кунева изтъкна, че не намира за нормално и да не се съобщава кой е поръчал поредното социологическо изследване. „Важен е процентът, с който партията ни се състезава, но ако с манипулация и фокуси ГЕРБ излезе от изборите с този процент, за който се твърди в част от проучванията, означава, че ние наистина сме в Стокхолмски синдром”, категорична бе тя.