Костов вижда решение в програмно правителство, съставено от всички партии
Костов вижда решение в програмно правителство, съставено от всички партии / Sofia Photo Agency, архив

Най-разумното решение за България е правителство, съставено от всички партии, което да извади България от кризата. Това каза в Бургас лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от БГНЕС. Според Костов решението е година след управлението на едно такова правителство, или повече, да се свика Велико Народно събрание, което да промени Конституцията, която произвежда трета криза. Подобен модел работи в други европейски държави, поясни Костов.

Като пример, водачът на листата в Бургас Веселин Методиев, посочи последното Велико Народно събрание и споразумението, което подписват всички политически партии за излизане от кризата. "Тогава трябваше да се намери човек, който да либерализира цените и този човек бе Иван Костов", посочи Методиев.

Една от мерките за излизане от кризата, която предлагаме, е данъчни облекчения за семейния и личния бизнес, които ние виждаме в необходимостта да се въведе 10% данък върху едноличните търговци, да се възстановят патентните данъци и да се въведе необлагаем минимум, поясняват от ДСБ. Монополите трябва да се обуздаят и това да стане с промяна на Закона за защита на конкуренцията, смята Иван Костов. В досегашния, дефиниция на злоупотреба с господстващо положение няма и на практика няма монополи, посочи политикът.

"Няма да правим коалиция с този ГЕРБ - на Борисов и Цветанов", подчерта още Веселин Методиев относно бъдещия парламент. "Този ГЕРБ доведе до катастрофа България, изхарчвайки с 5 млрд. лева повече, отколкото харчеше Тройната коалиция в последната си година, а с такива хора е невъзможно да се управлява", добави Методиев.

"Не виждам и Орешарски като премиер. Орешарски го виждам, че може да попадне в капана на Беров и да създаде второ Берово управление", каза още Иван Костов. ДСБ ще сме полезни в изработването на антикризисните мерки, защото ние вече сме вадили страната от криза, заяви в Бургас тъмносиният лидер.