Иван Костов продължава да се съмнява за манипулации на изборите
Иван Костов продължава да се съмнява за манипулации на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Иван Костов продължава да се съмнява за манипулации на изборите
62814
Иван Костов продължава да се съмнява за манипулации на изборите
  • Иван Костов продължава да се съмнява за манипулации на изборите

Продължава да има сериозно съмнение, че резултатите от изборите могат да бъдат манипулирани и те са свързани с отчета на вота в секциите и начина, по който ще се покаже публично как се брои, т.е. софтуерът да бъде показан. Това каза пред БНТ лидерът на „Демократи за силна България” Иван Костов. Той поясни, че е хубаво да се вижда в интернет какъв протокол се внася.

Според Костов, освен тревогите с броенето, има и други опасения - с купуването и контрола върху гласовете. „Изборите се правят от около 70 000 души от представители, изпратени в изборните секции в РИК от парламентарно представените политически партии, техни представители присъстват, те правят протоколите, те приключват. От тази гледна точка основната сила, която може да контролира да няма купени гласове са самите тези 70 000 души, които трябва да установят контакт с районната прокуратурата и районното МВР и да разчитат на подкрепа и да декларират, че няма да контролират вот”, обясни синият лидер.

„Има съмнения, че по места има срастване между търговци на гласове с местните власти в лицето на местното МВР и прокуратура. Има подозрение в обществото, че има обвързаности по места между тези, които купуват гласовете и онези, които ги покриват. Не изключвам големите търговци от миналото на гласове”, заяви Костов. Според него въпросът е да се създаде система на взаимен контрол на участниците и на щабовете по места.

„Сигурен съм, че хората, които ще гласуват разумно и които ще си спомнят, че България е била в такива кризи и е извеждана от такива кризи вече два пъти, са много повече от 4-те процента”, коментира още Иван Костов. Той посочи, че проблемът е тези, които влизат в Народното събрание с какво ще помогнат, какъв им е анализът на бедността, на безработицата, „защото особено сред младите хора е ужасно очевидна”. "Но да се предложат на хората реалните причини за това защо се стигна дотук, и да се посочат решенията е много по-трудна задача. Някои се крият и така и нямат предложение за решение”, уточни Костов.

Той каза, че с НС „Единство” вече са говорили за листите и вероятно ще имат още един трети партньор във връзка с коалиция за изборите.