Интернет платформа ни помага да изберем за коя партия да гласуваме
Интернет платформа ни помага да изберем за коя партия да гласуваме / снимка: sxc.hu
Интернет платформа ни помага да изберем за коя партия да гласуваме
63445
Интернет платформа ни помага да изберем за коя партия да гласуваме
  • Интернет платформа ни помага да изберем за коя партия да гласуваме

В разгара на предизборната кампания за трети път в интернет заработи платформа, която помага на човек да се ориентира коя партийна програма най-много отговаря на очакванията му.

Това е възможност, която дава интернет сайтът Гласоводител. На него освен да види коя партия покрива вижданията му, потребителят може да влезе в ролята на депутат. Платформата е дело на Центъра за либерални стратегии, разработена заедно с Българското училище за политика „Димитър Паница".

Платформата Гласоводител се появява за първи път в интернет преди изборите през 2005 година. На сайта всеки потребител може да направи тест и да свери очакванията си с обещанията на партиите. В момента освен тази възможност, платформата разполага с още една програма - Гласоследител, обясни програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев: „Неговата идея е да се обърне назад във времето, да вземе конкретни гласувания от вече отишлия си парламент. Човек да гласува все едно той е седял на банките на парламента - „за", „против", „въздържал се", и да види през последните 4 години коя партия го е представлявала най-много".

Ганев обясни, че идеята е този път платформата да не спира да функционира веднага след изборите чак до следващия вот. Предвижда се на всеки шест месеца - с новата сесия на парламента, Гласоследител да бъде обновяван и хората да могат да виждат кой как е гласувал.

Платформата ще функционира до деня на изборите - 12 май.