Имената на новите депутати ясни седмица след гласуването
Имената на новите депутати ясни седмица след гласуването / снимка: БГНЕС

До седем дни от приключването на гласуването ЦИК ще обяви имената на избраните народни представители, на кандидатите, регистрирани в повече от един многомандатен избирателен район, каза на брифинг днес говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

След обявяването в четвъртък на окончателните резултати от изборите и решението за мандатите избраните ще имат еднодневен срок да посочат кой от избирателните райони ще изберат, допълни той. Това е необходимо, за да може ЦИК в законовия седемдневен срок да обяви пълния състав от 240 депутати в парламента, обясни Троянов.

Допустимо е при близо 12 000 секционни комисии да бъдат допуснати някакви грешки, но при членовете на СИК, които са преминали обучението на ЦИК, не се наблюдават такива, коментира Троянов. Констатираните грешки не са състоятелни, но при отразяването им в секционния протокол се е стигнало до известно забавяне, рефлектирало и върху забавянето на приемането на останалите чакащи избирателни комисии, каза говорителят на ЦИК.

Към настоящия момент и трите софийски РИК - 23, 24 и 25, са предали секционните протоколи, посочи Ралица Негенцова. Дошли са и останалите шест РИК - Габрово, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Ямбол.

Недействителните гласове на тези избори ЦИК ще отчете след окончателното оповестяване на изборните резултати, каза Троянов. В ЦИК няма постъпила нито една жалба за недоставен ксерокс в някоя СИК, както и за сериозни проблеми, свързани с техниката, посочи още той.

Копирните машини са били запечатани в секциите заедно с останалите изборни книжа и материали и не са могли да бъдат ползвани през нощта или за каквито и да било други цели, коментира в отговор на въпрос Ралица Негенцова.

Гласовете от чужбина участват в общия брой на гласовете за преценка кои партии преминават четирипроцентовата бариера, а те са обработени в 72%, обясниха още от ЦИК.