ГЕРБ обвини ДПС в пазаруване на гласове във Варна и Враца, от Движението отричат
ГЕРБ обвини ДПС в пазаруване на гласове във Варна и Враца, от Движението отричат / снимка: sxc.hu

ГЕРБ е сезирал главния прокурор, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии ЕНП, ПЕС и АЛДЕ с два сигнала за купуване на гласове, съобщава партийният пресцентър. Те са за схеми за купуване на гласове във Враца и областта, както и във Варна и региона.

Във Варна организатор на схемата е водачът на листата на ДПС за 3-ти МИР Йордан Цонев, се уточнява в информацията. Организираната група е работила на територията на четири района със силна концентрация на ромско население в крайморския град - „Аспарухово”, „Владиславово”, „Одесос” и „Младост”, като целта е била да достигне до над 8000 избиратели. Според сигнала финансирането на групата е от нейния водач Йордан Цонев.

Отговорник на групата за Варна е Вадет Сакаллъ, а за областта - Ерджан Себайтин, според съобщението. Разпределението на парите за купуване на гласовете е предвидено да стане в домовете на ръководителите, като Йордан Цонев е заявил, че финансирането го осигурява лично той, се посочва в сигнала.

Във Враца за купуване на гласове е задържан Веселин Методиев с прякор Турчето, криминално проявен и лежал в затвора за кражби, посочват от ГЕРБ. Според анонимни източници у него са намерени списъци с имена и ЕГН на над 800 гласоподаватели от
града. Наложена му е мярка „задържане под стража”. Сигналите са внесени в прокуратурата.

По-късно в писмо, разпратено до медиите, Камен Костадинов в качеството си на водач на листата на ДПС във Врачански многомандатен избирателен район и член на ЦОБ на ДПС, отговори на нападките.

„Категорично възразявам срещу опитите да бъдат направени внушения за връзка между ДПС-Враца и образуваното досъдебно производство от Районна прокуратура-Враца срещу Веселин Методиев за купуване на гласове. Заявявам, че не познавам лицето Веселин Методиев, той не е член на ДПС, не е част от актива на партията и няма никакво отношение към предизборната кампания на ДПС във Врачански многомандатен избирателен район”, посочва Костадинов.

ДПС постигна разширението на електоралната си подкрепа в 6 МИР благодарение на доверието на близо 8000 избиратели и всеки опит този успех да бъде дискредитиран с внушения и инсинуации е израз на политическото безсилие на опонентите ни, пише още Камен Костадинов.

С писмо опроверга информацията и Йордан Цонев, водач на листата на ДПС в 3-ти МИР-Варна. „Прокуратурата и органите на МВР беше оказано пълно съдействие от наша страна. Смятаме, че в името на обществения интерес е необходимо Прокуратурата да проведе бързо, качествено и обективно разследване, за което аз заявявам, че като водач на листата на ДПС Варна и актива на партията ще се ангажираме с пълното си съдействие”, посочва Цонев.

Относно сигнала, Цонев уточнява: „Вписаните в сигнала като организатори имена са имената на легитимно избраните председатели на областен, общински и местни (районни) съвети на ДПС във Варна, както и членове и активисти на ДПС. Това представлява част от предизборната организация на партията за 3-ти МИР”.

Категорично не отговарят на истината твърденията, че става дума за „схеми за купуване на гласове”. ДПС се води от върховенството на закона и Конституцията на Република България и подчинява структурирането и провеждането на агитационната си работа в предизборната кампания на всички български закони, завършв а текстът, разпратен от пресцентъра на ДПС.