ДПС в Корница: Никога вече Борисов
ДПС в Корница: Никога вече Борисов / снимка: БГНЕС

С критики към кабинета Борисов, ДПС откри предизборната си кампания в село Корница, община Гоце Делчев, при поклонението в памет на жертвите от възродителния процес от март 1973 година.

На възпоменанието в Корница не присъства новият лидер на Движението за права и свободи Лютви Местан. На церемонията бе заместникът му Алиосман Имамов. Водещият на митинга от трибуната пред читалището припомни хронологията на кървавите събития от 28 март 1973 година. "Сегашното управление всички го изпитахте на гърба си, докараха хората до самозапалване, избиване на семейства, такава мизерия не е била никога, и наскоро обявиха, че пак искат да управляват със същия премиер, искат властта още веднъж, разбира се, че няма да им я дадем пак, вие няма да позволите това да се повтори", обяви вече бившият депутат Муса Палев.

"Никъде по света не е правено това нещо, да вземат етикета на човека - името му", каза от своя страна районният мюфтия Айдън Мохамед. Според него, не може имамите да са заплаха за националната сигурност, визирайки делото в Пазарджик.

"Ако България е цветна градина, то вие мюсюлманите сте розата в нея", каза в словото си кметът на турската община Караачлъ, предава БГНЕС.

Възпоменателните тържества започнаха с програма, изнесена от децата на Корница, след което мъжете се отправиха за молитва в джамията. В двора й всички желаещи можеха да се нахранят безплатно.

Проведе се и възпоменателна молитва-мевлит в памет на жертвите от 1973 г. След словата, от трибуната пред читалището, на паметника на 5-те жетви от 28 март 1973 бяха поднесени цветя.

На 28 март 1973 г. в с. Корница, влизат около 500 служители на МВР, срещу които българите мюсюлмани оказват силна съпротива. Опитите на властта за насилствена смяна на турско-арабските имена с български на българите мюсюлмани довеждат до ескалация на напрежението в с. Корница и в с. Брезница, Гоцеделчевско. Българските мюсюлмани настояват да бъдат признати официално за "турци", децата им да се обучават на турски език и да не се посяга на имената им. По време на Брезнишко-Корнишките събития са убити 5 души, 80 са ранени, 12 са пратени в затвора, други 300 изселени.