До 20 април ще са ясни населените места извън страната, в които ще се гласува
До 20 април ще са ясни населените места извън страната, в които ще се гласува / снимка: БГНЕС, архив

До 18 април ще се обобщи информацията в Министерството на външните работи и в ЦИК за постъпилите заявления на българи, изразили желание за гласуване извън страната, и на базата на тези данни до 20 април ЦИК ще определи населените места, в които ще се гласува извън страната. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова отбеляза, че ЦИК работи по постъпили жалби срещу решения на районни избирателни комисии, свързани с отказ на вписани в листите кандидати. В изборния кодекс няма регламентация, която да е свързана с възможността кандидат за народен представител да поиска заличаването на вече постановена регистрация и да се откаже от по-нататъшно участие в изборния процес в това си качество, коментира Негенцова.

Има и жалба за заличена регистрация. Такъв е случаят с решението на РИК-Бургас, обжалвано от Инициативния комитет, издигнал Октай Енимехмедов за кандидат за народен представител. След направената проверка на подписката, която подкрепя издигнатия кандидат, е установено, че не са налице необходимият брой подписи, посочи тя.

Бисер Троянов
отбеляза, че се подготвят три аудиовизуални клипа, които ще разясняват правата и задълженията на гражданите, как да се търсят в избирателните списъци, начина на гласуване и др. По думите на Троянов няма закъснение в информационната кампания, каквито упреци днес бяха отправени от асоциацията „Прозрачност без граници”. Изоставихме предишната практика да правим клип за гражданите с увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението, като предприехме нашите послания да бъдат адресирани до тях чрез организациите, които ги представляват, каза Бисер Троянов. По думите му отпечатани са и листовки за това как могат да дадат своя вот.

По същия начин са информирани учениците и студентите, които могат да упражнят правото си на глас там, където е учебното им заведение. ЦИК са се свързали с 30 висши учебни заведения в страната и повечето са дали съгласието си на територията на училището да бъде разпространявана листовката на ЦИК.