ЦИК затруднява българите в чужбина да гласуват
ЦИК затруднява българите в чужбина да гласуват / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ЦИК затруднява българите в чужбина да гласуват
63219
ЦИК затруднява българите в чужбина да гласуват
  • ЦИК затруднява българите в чужбина да гласуват

Централната избирателна комисия затруднява българите в чужбина да гласуват. Това твърдят наши сънародници зад граница. Поводът е подмяна на правилата за подаване на заявления за откриване на избирателна секция извън дипломатическите представителства.

Новите правила на комисията са разпратени до посолствата и консулствата ни зад граница 10 дни преди изтичането на крайния срок за подаването на заявленията - 11 април. За разкриването на избирателна секция извън посолствата и консулствата  ни са необходими 100 заявления. Според първият вариант на правилата изпратени от ЦИК до посолствата ни в чужбина още в началото на март заявленията можеше да се събират от един човек, който да ги подаде на куп. От 30 март обаче всеки трябва да подаде заявлението си лично, което в повечето случаи е свързано с пощенски или куриерски пратки, които струват пари.

По думите на Кристина Параскева, която живее в Кипър, вече има стотици подадени заявления в посолството ни в Никозия още преди новите правила, което поставя въпроса дали са валидни или не. Над 1000 пък са събраните заявления, които все още не са подадени.

„Имаме проблем, защото имаме събрани заявления, а аз нямам телефоните на всички хора. Имаме изпратени 76 дотук, и аз имам още 60 в мен. Според мен целта е колкото може по-малко хора да гласуват”, обясни тя.

От ЦИК обясниха за Дарик, че промяната в правилата се е наложила по настояване на МВнР. По думите на Бисер Троянов целта да бъде ограничено подаването на фалшиви заявления и призова хората да използват електронното заявление на сайта на комисията. „Не е допустимо в един плик да бъдат вложени 10, 50 или 100 заявления. Това не говори за един нормален процес, при който български гражданин в чужбина ще подаде свое заявление”, заяви Троянов.

От външно министерство пък отрекоха това да е вярно. Говорителят на ведомството Димитър Япраков поясни, че министерството не може да налага на ЦИК да приема каквито и да е било решения. „Целият изборен процес, както в България, така и в чужбина, се води от Централната избирателна комисия, на основание на  Изборния кодекс. Министерство на външните работи не предсказва и не подсказва решения и тълкувания”, категоричен беше Япраков. 

По данни на МВнР към 4 април са подадени общо 9043 заявления от българите зад граница. 5176 на хартия и 3865 в електронен вариант.