ЦИК отстрани 4 партии заради нарушения в подписките

ЦИК отстрани 4 партии заради нарушения в подписките
ЦИК отстрани 4 партии заради нарушения в подписките / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи от регистъра за изборите 4 партии - Зелената партия, Българска националнопатриотична партия, Солидарност и Партията на българските комунисти. Причината - при проверката на ГРАО се оказва, че в подадените подписки в подкрепа на партиите за участие на изборите са открити нарушения, предава БНТ.

От ЦИК признават, че е обичайно явление в подписките на партиите да има некоректни данни. И четирите партии, които ЦИК е извадил от регистрацията за изборите, са подали над 7000 подписи.

„Установихме, че тези 4 партии са предоставили подписки, но след проверка на ГРАО се оказа, че те не съдържат необходимия брой от 7000 избиратели. Най-често срещаните несъответствия, това са непълни имена на лицата. Или не записват коректно единния си граждански номер. Има и такива, които записват произволни имена и ЕГН-та", заяви говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

В такъв случай подписите се зачитат само за партията, която по-рано е внесла списъците си. Друго нарушение - в подписките са се включили граждани, които нямат избирателни права. Това са хора без българско гражданство, както и непълнолетни.