ЦИК: Агитация в деня за размисъл не е имало
ЦИК: Агитация в деня за размисъл не е имало / снимка: Sofia Photo Agency
ЦИК: Агитация в деня за размисъл не е имало
64036
ЦИК: Агитация в деня за размисъл не е имало
  • ЦИК: Агитация в деня за размисъл не е имало

Политическа агитация, така както е дефинирана тя в Изборния кодекс, не е била извършена в деня за размисъл, заявиха членовете на Централната избирателна комисия. Председателят на ЦИК Красимира Медарова обясни, че за да има предизборна агитация в деня за размисъл, трябва да има отправен призив, какъвто нито една политическа партия не е направила директно. От комисията посочиха, че са направили всичко необходимо, за да премине изборният процес в законоустановения ред.

На пресконференциите на партиите, които се състояха в деня за размисъл, по повод скандала с намерените бюлетините в Костинброд, не е имало призив за пряка агитация, затова и няма никакви законови основания да се налагат санкции, заяви председателят на ЦИК Красимира Медарова.

„Изгледахме внимателно материалите. Независимо, че се коментират както представящите тогава избори, така и отделни участници в тях, по смисъл на Изборния кодекс агитация няма, поради което няма никакви законови основания да налагаме санкции и да констатираме, че има нарушения", каза Медарова.

От ЦИК заявиха, че гаранции за достоверността на резултатите не могат да дадат. С дейността си комисията е гарантирала законосъобразното протичане на изборния процес, коментираха членовете й.

Във връзка с обявеното по-рано днес намерение на ГЕРБ да поиска касиране на вота, Красимира Медарова уточни, че оспорването на резултатите от изборите за народни представители, според Изборния кодекс и конституцията, може да се направи пред Конституционния съд. Това могат да сторят кандидатите за депутати, както и ръководствата на участвалите в изборите партиите. Самото искане за разглеждане на законността на изборите от Конституционния съд обаче могат да подадат единствено президентът, Министерският съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд или главният прокурор, посочи още Медарова.