БСП ще търси изборна победа в столицата
БСП ще търси изборна победа в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП ще търси изборна победа в столицата
62998
БСП ще търси изборна победа в столицата
  • БСП ще търси изборна победа в столицата

Софийската организация на БСП определи кандидатите си за народни представители в трите района в столицата. В началото на седмицата Националният съвет на партията вече определи водачите на листите в трите района - съответно Жельо Бойчев, Петър Курумбашев и Сергей Станишев.

В 23 МИР, след водача на листа Жельо Бойчев, се нареждат: Ваня Добрева, Георги Кадиев, трети е проф. Румен Гечев, който беше вицепремиер в кабинета на Жан Виденов. Четвърти е Страхил Ангелов, като в листа на този район с най-малко гласове е Койчо Козаров. За 24 МИР след водача на листа Петър Курумбашев, на първо място е Георги Свиленски, след него в листата са Борис Цветков, Росен Малинов и Таско Ерменков. За 25 МИР, чийто водач ще бъде Сергей Станишев, листите са в следната поредност след тайното гласуване: първи е Николай Малинов, а след него са Валентина Богданова, Деница Златева, Методи Костадинов.

Бяха посочени и част от кандидатите на БСП в Пловдив, Плевен, Бургас, Пазарджик и други. Очаква се обаче листите да бъдат окончателно гласувани във вторник от Националния съвет на БСП. От партията ще регистрират двойни листите в трите МИР-а. Вече стана ясно, че третите места в листите са запазени за гражданска квота или коалиционните партньори.

Крайната победа на БСП на предстоящите избори минава през победа в София. Това заяви общинският съветник от БСП Жельо Бойчев, който е и водач на листата в един от трите софийски райони.

В началото на конференцията Жельо Бойчев каза, че възходът на ГЕРБ е започнал именно от София и затова в столицата БСП най-много трябва да се постарае да спечели доверието на избирателите.

„Знам, че нашата партия има една особена традиция – да си попречи и да си навреди сама, така както и най-големият ни политически опонент не може да го направи. Но тук по същество е целият потенциал на ГЕРБ. От тук започна Бойко Борисов, тук беше и Цветан Цветанов зам.-кмет, тук са всички техни кадри. И срещу тях ние днес трябва да излезем с нашите кандидати”, посочи Бойчев.

Противоречиво изказване направи бившият кандидат за кмет на София от БСП Георги Кадиев. В него той нападна Корнелия Нинова, която води листата в София област. Кадиев каза, че тя няма да свърши добра работа, а пък самият той не разбрал логиката в подреждането на листите. Според червения общинар партията била загубила скорост в последните месеци.