125 дела за престъпления, свързани с изборния процес, са образувани през 2012-а
125 дела за престъпления, свързани с изборния процес, са образувани през 2012-а / снимка: БГНЕС, архив
125 дела за престъпления, свързани с изборния процес, са образувани през 2012-а
62830
125 дела за престъпления, свързани с изборния процес, са образувани през 2012-а
  • 125 дела за престъпления, свързани с изборния процес, са образувани през 2012-а

Миналата година са образувани 125 дела за престъпления, свързани с изборния процес. 39 дела са внесени в съда срещу 45 души - с обвинения, с предложения за налагане на административно наказание глоба или за споразумение. Това съобщи в интервю за Дарик зам. главният прокурор Ася Петрова. Тя наблюдава работата на националното междуведомствено звено, което ще следи за законността на предстоящите парламентарни избори.

Прокурор Петрова очаква да има бърза и адекватна реакция от страна на МВР, ДАНС и прокуратурата по всеки сигнал, свързан с купуване на изборни гласове. На сайта на прокуратурата скоро ще бъдат обявени телефоните, на които дежурните прокурори ще приемат сигналите.

„Отговарям и за изпълнението на методическите указания на главния прокурор, които бяха издадени именно във връзка с работата на прокуратурата по подадени сигнали за престъпления, свързани с изборния процес", подчерта още Ася Петрова.

Тя добави, че са акцентирали върху необходимостта от бърза и адекватна реакция на дежурните прокурори, на наблюдаващите прокурори по всеки един сигнал, съдържащ твърдения за извършено престъпление, свързано с изборния процес.

„Ние ще реагираме адекватно и в рамките на закона по всеки един депозиран сигнал. Предвидели сме присъствено дежурство на прокурори във всяка една прокуратура, не само в рамките на изборния ден, но и в двата дни, предхождащи изборния ден. Ще обявим предварително на сайта на прокуратурата имената на дежурните прокурори, както и телефоните, на които те могат да приемат сигнали", каза още зам. главният прокурор.

„Работата на първоинстанционните прокурори ще бъде контролирана по линия на инстанционния контрол и от това междуведомствено звено, както и от мен в качеството ми на ресорен заместник главен прокурор", добави още Ася Петрова.