ВМРО-НИЕ ще иска касиране на изборите и ръчно преброяване в Пловдив
ВМРО-НИЕ ще иска касиране на изборите и ръчно преброяване в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
ВМРО-НИЕ ще иска касиране на изборите и ръчно преброяване в Пловдив
46556
ВМРО-НИЕ ще иска касиране на изборите и ръчно преброяване в Пловдив
  • ВМРО-НИЕ ще иска касиране на изборите и ръчно преброяване в Пловдив

Касиране на изборите и ръчно преброяване на бюлетини ще поискат от ВМРО-НИЕ, съобщи председателят на партията Петко Атанасов.

„За нас тези избори са купени и не можем да признаем такъв резултат”, заяви той. „Не вярвах, че някога в Пловдив ще се стигне до там, че за 30 лева да бъдат купени български гласове”, каза още той. „Накрая ще се окаже, че купените ромски гласове са по-малко от купените български”, коментира още Атанасов.
Петко Атанасов уточни, че искането за касиране на вота ще бъде внесено в съда, след като бъде оформено от юристите на партията. „Ще сезираме и всички европейски институции, които имат отношение към въпроса и ще ги попитаме защо българската прокуратура не се самосезира, чрез медиите, които заснеха и записаха множество случаи на купуване на гласове”, категоричен бе той.

Председателят на партията обеща още във вторник чрез снимки и документи да покажат на обществеността какво стана по време на изборите в Пловдив.

„Тези, които се продадоха за 30 сребърника, продадоха свободата си”, заяви вече бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. „Това, което Ви казвам сега, много ясно ще се види през следващите четири години”, категоричен бе той.

Касиране на вота в Пловдив искат и от БСП.

Борбата за кметския стол в Пловдив на втория тур беше между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и досегашния кмет Славчо Атанасов, издигнат от ВМРО-НИЕ.  При 100% преброени бюлетини, резултатите отредиха победа за Тотев с 50,84% от гласовете на пловдивчани срещу 49,16% на Атанасов. В полза на Тотев бюлетината си пуснаха 70 871 граждани, а за Атанасов - 68 533 за. Разликата между двамата е 2338 гласа.

139 064 души или 47,76% от общо 291 173 души, имащи право на глас в изборите за кмет, дадоха своя вот на балотажа. От края на изборния ден в 19.00 ч. до обявяването на крайните резултати битката между двамата бе изключително оспорвана. След първите преброени секции, предимството бе на страната на Славчо Атанасов, който имаше близо 200 гласа повече. Впоследствие вотът се обърна в полза на Тотев и след последната бюлетина ОИК отчете победата на кандидатът на ГЕРБ.

Новини от Пловдив