Вицепрезидентът да поеме част от функциите на омбудсмана предлага Даниела Симидчиева
Вицепрезидентът да поеме част от функциите на омбудсмана предлага Даниела Симидчиева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вицепрезидентът да поеме част от функциите на омбудсмана предлага Даниела Симидчиева
45576
Вицепрезидентът да поеме част от функциите на омбудсмана предлага Даниела Симидчиева
  • Вицепрезидентът да поеме част от функциите на омбудсмана предлага Даниела Симидчиева

Да се закрие поста на националния омбудсман и част от функциите му да бъдат поети от вицепрезидента. Тази идея лансира в интервю за предаването „Седмицата” Даниела Симидчиева, кандидат за вицепрезидент, издигнато от ВМРО.

На въпрос дали иска още правомощия за вицепрезидента, тя заяви, че „за себе си не, но за институцията да” и се обоснова: „В България от известно време има един т.нар. омбудсман, който партиите ползват като разменна монета в Народното събрание, правят си взаимни услуги и се назначава човек. След като вицепрезидентът все пак е мажоритарно избиран заедно с президента е много логично той да поеме тези функции”. По думите й омбудсманските функции трябва да се вършат от човек, избран от народа.

Сред бързите и спешни мерки, които трябва да бъдат предприети, Симидчиева подреди още необходимостта всички социални плащания да бъдат съобразени и свързани с образователното равнище на децата. Според нея трябва да бъде изградена и „трудова и образователна повинност”. „Нещо, приличащо на строителни войски. Там хората получаваха и професия, получаваха и начална грамотност, което сега няма коя институция да го даде”, обясни тя.

Симдчиева обясни, че с кандидатът за президент на ВМРО Красимир Каракачанов са заделили три области, които да бъдат неин приоритет. „Това са темите за образованието, системата за социалното осигуряване, демографския проблем. Освен това темата за равнопоставеността на половете. (…) Става дума за реална равнопоставеност, не само на книга, а реална равнопоставеност в практиката. И има една много болна тема, по която в обществото ни често се говори, но под сурдинка - за домашното насилие. Стана така, че тази тема ние сме я вкарали още от начало на кампанията”, обясни тя.

Кандидатът на ВМРО за поста вицепрезидент изтъкна още, че правилата и тяхното спазване трябва да бъдат приоритет в политиката. „Ние непрекъснато това говорим и повтаряме, защото това е проблема на страната - ние имаме правила, на книга много неща са много добри, но в крайна сметка спазването ни куца”, обясни тя.

Според нея нужда от поста вицепрезидент у нас има и не трябва да се сравняваме с други страни в Европа, където подобна длъжност не съществува. „По начина, по който ние сме изградили нашата кампания, и виждайки своето място в тази институция - да, трябва да има, защото има работа и за вицепрезидента. Дори и при сегашните правомощия  в тази институция, вицепрезидентът може да бъде много полезна фигура в обществото”, каза тя пред Дарик.

„В Европа много от нещата са различни. Ние за съжаление, или за добро, сме различни от тях. По отношение примерно на броя на депутатите - много пъти се коментира какво е съотношението в Европа, какво е при нас. След като законотворецът е казал така, значи ще бъде така”, допълни тя.

Кандидатът за вицепрезидент на ВМРО не скри и че има собствена визия за поста. „Не бих искала за мен толкова малко да се чува в обществото. Бих искала да бъде нещо различно от него. Бих искала да бъда човек със свой образ пред хората, със свои позиции. (…) Захващайки се с нещо, аз искам така да си свърша работата, че хората да знаят наистина след пет години какво в мен им харесва и какво не им харесва”, изтъкна тя в отговор на въпрос по какво не иска да прилича на сегашния вицепрезидент Ангел Марин.