В ЦИК са постъпили сигнали за разпространение на социологически проучвания
В ЦИК са постъпили сигнали за разпространение на социологически проучвания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В ЦИК са постъпили сигнали за разпространение на социологически проучвания
46483
В ЦИК са постъпили сигнали за разпространение на социологически проучвания
  • В ЦИК са постъпили сигнали за разпространение на социологически проучвания

Според последното обобщение на данните от общинските избирателни комисии избирателната активност в страната към 10 часа е 10,2% за президентските избори и 13% за местните избори, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Най-високата активност на президентския вот е регистрирана в село Баните, Смолянска област - 31,9%, а най-ниска е активността във Варна - 5,8% и в Пловдив - 7,7%. За местния вот най-активни са гласоподавателитев община Харманли - 55,5%, а с най-ниска активност са избирателите във Варна - 5,9%.

В ЦИК са постъпили сигнали за агитация, както и за разпространяване на социологически проучвания под различна форма, обясни говорителят на комисията Ралица Негенцова, като уточни, че комисията ще се произнесе по тези сигнали.

Предизборна агитация в деня на изборите и представяне на социологически проучвания под различни форми са сред основните жалби, постъпили в Централната избирателна комисия, каза още говорителката на ЦИК. Тя каза, че комисията ще се произнесе по тези жалби. По отношение на т. нар. социологически проучвания, свързани с имена на филми, футболни отбори и т. н., ЦИК взема решение за издаване на акт, а компетентността да се произнесе е на областния управител, в чиито правомощия е да издаде и наказателно постановление за административно нарушение. Оттам насетне медиите преценяват дали да обжалват или да се съобразят с наложеното предписание.

„Т.нар. класации, които по някакъв начин прикриват, дали по-успешно, или по-неуспешно, социологически проучвания и резултати от тях, на предишния тур на изборите, на 23 октомври, от електронните медии бяха свалени на три от тях тези класации, които се провеждаха, а отделно ние съставяхме и актове и решения, с които да бъде съставено от председателят на ЦИК акт за извършено нарушение и го констатирахме това извършване. След като ние съставим акт, по-нататък наказателното постановление се издава от областния управител. От там нататък съществува процедура - дали ще състави акта, дали наказателно постановление ще бъде съставено, защото актът се съставя от ЦИК, дали съответната медия ще изпълни каквото е наказанието, или пък ще обжалва, вече от там нататък това е работа на медиите", каза Негенцова.