В БСП още решават да искат ли касиране на президентския вот
В БСП още решават да искат ли касиране на президентския вот / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Като морален резултат БСП показа, че е запазила позиции, не е смачкана и печели доверие. Така Сергей Станишев, лидер на партията и председател на предизборния щаб на левицата в отминалата кампания, обобщи резултатите от изборите.

„БСП направи крачка напред. Аз обиколих цялата страна и видях хора, които имаха куража, въпреки натиска, страха и заплахите, да кажат, че искат промяна на национално ниво. Важно е този резултат да не бъде разпилян”, заяви Станишев.

Той обаче отчете още, че отминалите избори са „тотално опорочени” като организация, манипулация, купуване на гласове. „Цяла България видя какво се случваше в софийската Общинска избирателна комисия. Ако нямаше фалшификации, ГЕРБ нямаше да спечели категорично Пловдив, Велико Търново, Смолян. Смятам, че там трябва да има касиране”, каза червеният лидер.

Според Сергей Станишев сега големият въпрос е така ли ще се правят избори и занапред. „БСП не приема този начин и не можем да поздравим ГЕРБ за избори, спечелени по този начин. Много хора имат доверие на ГЕРБ, те са голяма политическа сила. Но те спечелиха с много купени гласове, гласове, докарани с административен страх, а с това няма да се примирим”, коментира още той. 

БСП още обмисля дали да поиска касиране на резултатите от президентския вот, съобщи Станишев. „Това е политическо решение, което предстои да обсъдим. Юридически има две седмици след обявяване на резултатите. 48 депутати може да отправят жалба до Конституционния съд, обясни той като поясни: „Не за заяждане, а защото не можем да допуснем, да оставим ГЕРБ да прави избори по този начин”.