Три дни след изборите няма окончателни данни от ЦИК
Три дни след изборите няма окончателни данни от ЦИК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) анализира резултатите на вота от чужбина. Комисията е приключила със съпоставянето между първоначално въведените данни от протоколите и повторното им въвеждане. Това съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. ЦИК се забави с обявяването на окончателните резултати от президентския и местния вот, който се проведе в неделя - 23 октомври.

Троянов каза пред Българската телеграфна агенция, че забавянето е заради закъснелите протоколи от секционните комисии, които в по-голямата си част са пресрочили допустимият 24-часов срок. С най-голямо закъснение е била Столичната общинска избирателна комисия и на някои от големите градове като Пловдив, Стара Загора и др.

Полученото закъснение ще съкрати времето на кампанията на кандидатите за президент и вицепрезидент за втори тур, каза говорителят на ЦИК. Той обаче беше категоричен, че това забавяне няма да промени датата на балотажа между претендентите за президентския пост - 30 октомври, което по закон е седем дни след първия тур на изборите.

По казуса с двамата депутати от ГЕРБ, които в нарушение на закона бяха регистрирани да присъстват в изчислителния пункт на Общинската избирателна комисия в столицата, Троянов каза, че от ОИК, които е трябвало да се произнесат по него, все още няма становище. По закон ЦИК няма право да даде становище по този случай, "но то е в нарушение на закона", коментира Троянов.

Три дни след изборите няма окончателни данни от ЦИК
netinfo

Според първоначалните данни девет областни центъра имат избрани кметове още на първия тур на местния вот: Бургас, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, София и Шумен. В осем от тези градове кметските места запазват досегашните градоначалници, само в Габрово ще се управлява от нов кмет - Таня Христова. Тя обаче е издигната от същата политическа сила - ГЕРБ, както предшествениците си: преди четири години Томислав Дончев и спечелилия частичния вот миналата година Николай Сираков.

Габрово е сред четирите областни градове, в които на първи тур надпреварата печелят кандидати на ГЕРБ. В Бургас досегашният кмет Димитър Николов запазва поста с висока подкрепа от избирателите. В Добрич настоящия кмет Детелина Николова ще продължи да ръководи общинската администрация трети мандат.

Йорданка Фандъкова отново бе фаворитът на софиянци. Пред две години на частичните местни избори тя спечели подкрепата на столичани, като и през 2009-а неин основен опонент бе номинираният от БСП Георги Кадиев.

В Кърджали кмет трети мандат ще е Хасан Азис от ДПС. В Кюстендил досегашният кмет Петър Паунов, издигнат от дясна коалиция, отново ще управлява града. Четвърти мандат градоначалник на Монтана ще е Златко Живков, който бе номиниран от „Вяра, морал, родолюбие, отговорност - национален идеал за единство". В Пазарджик още четири години ще управлява Тодор Попов, „вкаран" в надпреварата от инициативен комитет. В Шумен втори мандат печели издигнатият от БСП кандидат и досегашен градоначалник Красимир Костов.