Тотален хаос с обработката на изборните книжа в София и Пловдив
Тотален хаос с обработката на изборните книжа в София и Пловдив / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Тотален хаос с обработката на изборните книжа в столицата
46256
Тотален хаос с обработката на изборните книжа в столицата
  • Тотален хаос с обработката на изборните книжа в столицата

Тотален хаос цареше с обработката на изборните книжа в София и Пловдив. Огромен брой представители на секционните избирателни комисии прекараха безсънна нощ пред зала „Универсиада” в столицата, за да предадат протоколите от изборния ден в Общинската избирателна комисия. Някои от хората припаднаха пред залата заради натрупаната умора, а друга част от тях си тръгнаха с изборните книжа. Обработката на изборните материали беше затруднена и от невиждания досега брой грешки - в над 80% от протоколите има нужда от корекции.

Хаосът и забавянето в изборния ден се пренесе и при обработката на протоколите през нощта. Към полунощ предаването на протоколите стана почти неуправляемо. А в ранните часове на деня недоволството на представителите на секционните комисии ескалира до своеобразен протест.

Според председателя на ОИК Марина Белчева обаче тази ситуация в никакъв случай не може да се нарече хаос. „Правете разграничение между това, че член на Секционна избирателна комисия е сгрешил свой протокол, и организацията, която ние сме създали. Грешките са при изчисления, вписвания в отделни редове, чисто технически грешки. В никакъв случай не може да се говори за манипулации, което би могло да повлияе на вота”, обясни тя.

Тотален хаос с обработката на изборните книжа в София и Пловдив
netinfo


Повече от 17 часа след края на изборния ден в столицата пред залата все още имаше малка опашка от чакащи. „Хората чакат над 36 часа. Ако аз имам фирма и един работник, който работи два часа повече, идва инспекцията и какво се случва - глоби. Въз основа на кой закон те могат да работят 36 часа и това да е законно. Аз вече не съм длъжен да спазвам закона, след като държавата не го спазва. И ако дойдат от Инспекцията по труда, ще ги пратя тук”, каза мъж, който все още чакаше пред зала „Универсиада”.

Хаос съпътства предаването на изборните протоколи и в Пловдив. Голям брой членове на Секционни избирателни комисии си тръгнаха снощи с бюлетини и протоколи, без да им бъдат отчетени резултатите. Те не дочакаха ред в 7-ма палата на Панаира, където се помещава Общинската избирателна комисия. Заради създадения хаос около преброяването хората си тръгнаха с бюлетините без да има яснота къде и как ще бъдат съхранявани през нощта.

Поради необходимостта бюлетините от СИК да се носят до Общинската избирателна комисия и след обработка на протоколите да се връщат в районните кметства, очевидци разказаха пред Дарик, че цяла нощ чували с бюлетини са се разнасяли по улиците на Пловдив, включително и с частни автомобили.

Тотален хаос с обработката на изборните книжа в София и Пловдив
netinfo


Дарик видя хора, които рано сутринта пристигаха с чувалите с неотчетени бюлетини. На въпрос къде са били бюлетини през нощта, някой отговориха, че са ги носили вкъщи, други - че са спали с тях по колите си, а трети - отказваха да дадат отговор. Жена, която не пожела да каже от коя секция идва, докара своите чували с бюлетини в такси, а шофьорът й помагаше с пренасянето им. В залата, където членовете на СИК трябваше да чакат своя ред повече от 16 часа, имаше и захвърлени чували с бюлетини без никакъв надзор. Част от хората спяха по столовете и кой където свари, в очакване да бъдат повикани.

През нощта избухна и скандал между председателят на ОИК Илиян Иванов и и.д. кмет на Пловдив Александър Долев. Иванов обвини Долев, че е причинил хаоса пред ОИК като е отказал да издаде заповедта за настаняване на секционните избирателни комисии в 7-ма палата на Панаира и допълни, че се е явил в комисията в нетрезво състояние.

Анархията пред ОИК се дължи на лошата организация на комисията, заяви от своя страна пред Дарик и.д. кметът Александър Долев. Той отрече да е бил пиян и да е обиждал хората.

Тотален хаос с обработката на изборните книжа в София и Пловдив
netinfo


Заради създадената ситуация не е изключено някоя от по-малките политически сили да поиска касиране на вота в Пловдив. Това ще стане ясно след като от ОИК обявят крайните резултати от гласуването и броя на недействителните бюлетини. От ОИК отказаха да коментират случаите с изнесените от СИК необработени бюлетини, защото „нямали официални данни или сигнали за изнесени необработени бюлетини”.