Срещу всички политически партии има подадени сигнали за купуване на гласове
Срещу всички политически партии има подадени сигнали за купуване на гласове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Срещу всички политически партии има подадени сигнали за купуване на гласове
46612
Срещу всички политически партии има подадени сигнали за купуване на гласове
  • Срещу всички политически партии има подадени сигнали за купуване на гласове

100 досъдебни производства за изборни нарушения е образувала прокуратурата от началото на кампанията досега. 11 са повдигнатите обвинения до този момент според данните, оповестени от зам.-главния прокурор Валери Първанов. По думите му засега не може да се твърди, че тези избори са с по-тежки нарушение от предходните през 2009 година. Четирима са осъдените на този етап. Няма политическа партия, срещу която да няма подадени сигнали за купуване на гласове.

От 15 септември до днес държавното обвинение е работило по 625 сигнала за изборни нарушения, а 425 от тях са завършили с отказ заради недостатъчно данни за извършване на престъпление. По 100 сигнала продължават проверките, а по други 100 вече има образувани досъдебни производства, уточни Първанов и добави: „Въпреки нашето искрено желание да приключим максимален брой дела, все пак за тези 40 дни са приключени само 16 наказателни производства от тези 100. От тях три са приключили със споразумение между обвиняемите и прокуратурата".

По-голямата част касаят купуването на гласове. Според Първанов санкциите за провинилите се не са особено големи: „По принцип наказанията са или до една година лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок, или пробация с някоя от пробационните мерки. В повечето случаи наказанието е глоба".

От прокуратурата заявиха, че тепърва цифрите ще растат, тъй като постоянно пристигат жалби. Въпреки всички новини за купуване на гласове, които заляха страната, по всяка вероятност ще се окаже, че преди 2 години изборите са били много по-порочни.

„В никакъв случай към настоящия момент - при 300 дела през 2009-а и 105 осъдени лица, и сега 100 наказателни производства, не можем да твърдим, че тези избори са с по-тежки нарушения от предходните", категоричен бе Валери Първанов.