Росен Плевнелиев се срещна с посланиците от ЕС
Росен Плевнелиев се срещна с посланиците от ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентството ще даде дългосрочна визия за развитието на България и ще предложи решения на практически проблеми. Това е казал новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев на среща с посланиците на страните от ЕС и на страните-кандидатки днес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Плевнелиев е съобщил, че до края на 2012 г. ще завърши прегледа на националната стратегия "България 2020". Тя трябва да интегрира процесите на планиране в държавната администрация и да отразява приоритетите на обществото - образованието и връзката му с икономиката, съдебната реформа, енергийната независимост и ефективност, екологията, развитието на регионите, смята Плевнелиев. Той е потвърдил намеренията на България за запазване на финансовата дисциплина и макроикономическа стабилност, като се е ангажирал да работи за включване на т.нар. "Златно правило'' в българската конституция.

Заедно с избраната за вицепрезидент Маргарита Попова, Плевнелиев се е ангажирал да продължи започнатите проекти, които ще са от полза за обществото.

От името на ротационното председателство на ЕС посланикът на Полша Лешек Хенсел е изразил подкрепа за усилията за модернизация на България. "България може да се развива по-бързо и ние всички ви желаем успех в тази кауза", е казал Хенсел.