Разяснителната кампания за изборите закъсня, призна председателят на ЦИК
Разяснителната кампания за изборите закъсня, призна председателят на ЦИК / снимка: Sofia Photo Agency
Разяснителната кампания за изборите закъсня, призна председателят на ЦИК
46725
Разяснителната кампания за изборите закъсня, призна председателят на ЦИК
  • Разяснителната кампания за изборите закъсня, призна председателят на ЦИК

„Дарик радио” няма да получи акт за музикалните класации, които излъчи в деня на изборите на 23 октомври. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова в предаването „Седмицата”.

Членовете на Централната избирателна комисия възложиха на своя председател да състави акт за установяване на административно нарушение на „Дарик радио”АД във връзка с музикалните класации, които бяха излъчени в програмата на медията на 23 октомври 2011 г. Решението на ЦИК е прието въз основа на писмо от Съвета за електронни медии. „Излъчените класации представят по своеобразен начин резултатите от допитвания до общественото мнение по повод на изборите в изборния ден преди обявяването на края му”, твърдят от комисията и добавят, че това може да повлияе върху нагласата на избирателите.

„Акт за музикалната класация не съм съставила и няма да съставя. Нарушението е констатирано с решение на ЦИК, която е колективен орган, и не е редно да го коментирам. Моите правомощия са да съставя акт. Няма да съставя акт по причина, че е изтекъл законовия тридневен срок за съставянето му”, обясни тя. Медарова уточни, че срокът започва да тече от подаването на сигнала. По думите й сигналът на СЕМ постъпил на 24 октомври, а решението на комисията е издадено на 28 октомври.

Медарова отказа да коментира кой е съставил мотивите в решението на ЦИК, сред които се открояваше и констатацията, че собствеността на „Дарик радио” АД е неясна. В текста на решението комисията се съгласява с констатациите на Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Ограничената мисия за наблюдение на изборите, че собствеността на големите медии и липсата на прозрачност относно въпросната собственост намаляват възможността на плурализма.

Председателят на ЦИК коментира още, че разяснителната кампания за гражданите относно начина на гласуване е закъсняла. Медарова призна, че отчита това и като лична грешка, но уточни, че Централната избирателна комисия е орган по прилагане на закона, а организацията се поема от Министерски съвет.

„Ангажиментът с произвеждане на изборите е прекалено глобален ангажимент и не е от компетентността само на ЦИК. Комисията е орган по прилагане на закона, а организационно-техническата подготовка на изборите се поема от Министерски съвет. Той има правомощията да възложи правомощията на определен министър. Така че това е комплексен ангажимент. Централната избирателна комисия има своите негативи и тепърва ще трябва да ги анализира”, заяви Медарова.

Забавянето на оповестяването на резултатите от първия тур на изборите, Красимира Медарова коментира така: „Едното законово задължение на ЦИК за 48-часовия срок, в който трябва да обяви резултатите, започва да тече след приключване на изборния ден. Резултатите няма как да бъдат обявени ако не са обработени данните от гласуването съществуваше теоретична възможност да се обявят резултатите въз основа на първичното въвеждане на данните в секционните протоколи, което нямаше да бъде обективен резултат. В частност нямаше да бъде изобщо резултат, а предварителни данни, поради което ЦИК излезе с едно съобщение, че не може да обяви резултата от избора на първия тур в 48-часовия срок поради липса на данни за определянето на този резултат”.