Янев: Това не бяха избори, а търгове с явно наддаване за глас
Янев: Това не бяха избори, а търгове с явно наддаване за глас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не е възможно касиране на вота, заради новите практики за манипулиране на вота, които видяхме на тези избори. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик лидерът на РЗС и председател на предизборния щаб на партията за отминалата кампания Яне Янев. „В определени региони на страната може да се каже, че не са провеждани избори, а търгове с явно наддаване между 20 и 200 лева за глас, а също така и търгове за купуване на членове на СИК между 2000 и 5000 на човек”, заяви Янев.

„Това, което видяхме е нова практика, която досега не е съществувала през тези 22 години. Имаше феноменално купуване на гласове с нови формули, нов натиск”, обясни той. „За пръв път нашите хора по места са установили, че хората просто желаят да продадат гласа си заради беднотия и немотия”, обясни още той. Лидерът на РЗС отбеляза, че партията ще анализира всичко, което има и на 12 ноември ще излезе с официална позиция ще подкрепи ли искане за касиране на изборните резултати.

Яне Янев отчете, че като партиен вот за листите за общински съветници след тези избори резултата на РЗС се подобрява. Той посочи, че в много десни градове, като Габрово например, „Ред, законност, справедливост” се нарежда пред Синята коалиция и „Атака”.

„Ние подкрепихме Росен Плевнелиев с ясното съзнание, че не бива да има трети мандат за Георги Първанов, т.е. за Ахмед Доган. И като дясноконсервативна партия ние предпочетохме да гласуваме за десен кандидат. Това че се породиха редица спекулации е друг въпрос. Времето ще покаже дали сме били прави или не”, обоснова позицията си на втория тур за президентските избори Янев.

Той заяви още, че Атанас Семов не е подал официално оставка, каквато информация се появи на личната му Facebook страница. „Атанас Семов не носи вина за ниския резултат на президентските избори, той положи необходимите усилия, но при тези странни обстоятелства, при които се провеждаха изборите самите кандидати нямаше какво друго да строят”, коментира лидерът на РЗС.