Предизборната кампания в медиите приключва на 21 октомври
Предизборната кампания в медиите приключва на 21 октомври / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Предизборната кампания по медиите започва на 23 септември и приключва в 24.00 ч. на 21 октомври, каза Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия.

В Деня за размисъл - 22 октомври, и в изборния ден (23 октомври) не се допуска предизборна кампания. Тя се прави задължително на български език. Условията и цените за тази кампания са еднакви за всички кандидати и те трябва да бъдат обявени до 12 септември на сайтовете на медиите.

Централната избирателна комисия е приела решение за единната номерация на удостоверенията за гласуване на друго и на определено място, съобщи Ралица Негенцова, говорител на ЦИК.

Номерацията е с девет цифри - по две цифри за областта, общината, административния район, а последните три цифри са номер на секцията, където лицето е на постоянен адрес. Те се отпечатват върху растерна тонирана хартия, различна от тази за другите видове удостоверения, удостоверенията са защитени и с холограма.

Наблюдателите на изборите и застъпниците на кандидатите не могат да помагат на хора с увреждания да гласуват, припомни Ралица Негенцова.

До 12 септември избирателните списъци на българските граждани трябва да бъдат обявени от кметовете на общините на видно място, както и в сайта на съответната община. Гражданите на държави членки на ЕС, които желаят да участват в изборите и отговорят на условията на закона, трябва до 12 септември да подадат заявления в местната администрация, каза Троянов. Техните списъци ще бъдат обявени по-късно, посочи той.