Плевнелиев: При Борисов послушковци не виреят
Плевнелиев: При Борисов послушковци не виреят / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Не съм обиден на премиера". Това заяви пред bTV новоизбраният президент Росен Плевнелиев. "Хайде да си го кажем в прав текст - Борисов е мъжкар. Когато Калфин говореше за послушковци, да си го кажем, при премиера послушковци не виреят. Партията, в крайна сметка, носи своята политическа отговорност и аз съм благодарен, че двамата с Марги Попова бяхме избрани. За мен е важно, че вече съм избраният от всички българи президент. Аз ще работя така, че дори тези, които не гласуваха за мен, тези, които изобщо не гласуваха, да видят резултатите от моята работа", каза Плевнелиев.

"Истина е, че може да се направи много повече по отношение на корупцията. Аз като президент, ще работя много, но имам и много решения в тази посока. За мен електронното правителство е начин да борим корупцията - то ще помогне много и при гласуването. Тогава гражданите няма да ходят и да чукат на вратата на администрацията. Трябва да има политическа воля да се накара администрацията да работи по един нов начин. Когато тя носи отговорност, нещата ще изглеждат по друг начин, държавата ще е съвсем друга, всичко ще излезе на светло", обясни Плевнелиев.

"Не искам по никакъв начин да се връщаме в миналото и да искаме да го променяме. Една държава е европейска, когато признава миналото си", каза още той.

Обвиненията в корупция, които самият той получи, Плевнелиев коментира така: "На мен ми беше ясно от самото начало, но нямаше как да реагирам тогава. Вижте, на тези избори колко процента гласуваха - около 50. Това е модел - гласуват само твърдите електорати. Това е, за да нямаш алтернатива. Защо направиха това нещо - направиха го, за да ми пришият тези обвинения. Аз казвам, че нарочно ми пришиха думичката "скандал", за да няма алтернатива, защото тогава 3 млн. българи нямат алтернатива и не могат да гласуват. Единственото, което искат те да постигнат е да не разчистят мътната вода", заяви новоизбраният президент.

"За мен е важно какво мога да направя аз за институцията, а не да отида там със собствените си идеи и, дето се казва, аз съм на най-високата позиция, и ще си се разхождам", заяви Плевнелиев.

В Европа ние имаме нужда от много ясна отговорност и категорична солидарност - каквото обещаем изпълняваме. Така той коментира решението на Гърция за референдум. "Ние казваме категорично - каквото е поела като ангажимент Гърция, трябва да го изпълни. Иначе европейската солидарност не работи и Европа е поставена на карта. Ако вече бях президент, вдигам телефона - ние сме в много добри отношения с Гърция".

"Мен не ме е страха от касиране на изборите. Мен ме е страх от друго - при едни избори светът гледа към нас. Мен ме е страх, когато политици вдигат шум, говорят за мутри, не искат да стиснат ръката на честно победилия. Толкова ли е трудно да излязат партийните лидери и да кажат аз съм ляв и ще направя това, аз съм десен, ще направя друго. Крайно време е българинът да има избор", заяви ексстроителният министър.

"В момента България има нужда от стабилност", заяви Плевнелиев. Една несигурност, според него, ще ни удари тежко и то първо по джоба. "Това, което правителството на Тройната коалиция, а и Станишев, по време на предизборната кампания, категорично не обясниха на българите по един коректен начин. Да, много обясняват, че в периода 2003-2008 година огромно количество чуждестранни инвестиции са влезли в държавата. Да, но как - под формата на кредити. Кой ги получи тези кредити - българските фирми, българските семейства. Всички те висят на кредити в момента - 26 млрд.  евро. Тези пари не отидоха за фабрики и за машини, а отидоха за яхти и за апартаменти. Ето сега ние имаме ситуация, която всички зависят от тези кредити и от лихвите по тях. Лихвите могат да довършат изключително много семейства. Най-малкото, което може да се случи, е скок на лихвите, а Европа може да потъне за години напред", обясни той.

Росен Плевнелиев ще бъде първият президент, който отказва да живее във вила "Калина" в Бояна. "Със сигурност ще намерим решение с НСО. Сто деца се изсипаха в дома ни на Хелоуин", разказа той. Живеем в 21 век, има правила, ще ги спазваме, а и има интелигентни начини за сигурност. „Моите деца имат едно прекрасно детство в "Резиденшъл парк", не искам да ги затварям зад четири стени. Защо да показвам децата си пред прожектори - те са много малки. Да повиша своя имидж чрез тях - не. Искам хората да оценят мен и това, което съм свършил. Искам децата ми да се формират като характери и като добри хора. Искам да дам всичко от себе си за тях. В Германия живеех осем години, познавах много известни и богати хора там. Въпросът е дали те са щастливи. Искам моите деца да намерят своя път", заяви Плевнелиев.