Негенцова: ЦИК не се ръководи от политически пристрастия
Негенцова: ЦИК не се ръководи от политически пристрастия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия никога не се е ръководила от политически пристрастия. Единствено се е водила само от изборния кодекс и правилата, които са определени в него. Това заяви пред БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

По отношение на отказа за заличаване на ДСБ за президентските избори Негенцова обясни, че комисията е била водена също от разпоредбите в изборния кодекс. По думите й там е разписана една-единствена възможност да бъде заличена регистрация, когато не са налице изискуемият брой подписи от подкрепящи регистрацията. Оттам нататък не се предвижда каквато и да било друга възможност. Съответната политическа партия би могла да оттегли регистрацията само и единствено в сроковете, които са предвидени по закон за регистрацията, каза тя и допълни: „Още повече не забравяйте, че тази възможност е едно изключение".

Негенцова уточни, че оттам нататък не може да бъде върнат и депозитът за участие в изборите. От ЦИК считат, че няма разписани правила в тази насока. Единствена е възможността, в която може да се върне този безлихвен депозит - само когато съответната партия е участвала в изборите и е получила повече от един процент от действителните гласове на национално ниво. „Не случайно и в свое решение Конституционният съд казва, че депозитът представлява една гаранция за сериозността на участието в изборите", коментира Ралица Негенцова.

Вчера Централната избирателна комисия отказа да заличи ДСБ за участие в президентските избори и да им върне депозита. Оттам допълниха че е постъпило заявление за оттегляне на регистрацията и молба връщане на безлихвения депозит. От комисията напомниха, че срокът за регистрация на партиите за президентския вот е бил 23 август, а заявлението на ДСБ е от 2 септември или 10 дни след законово установения срок.