Намериха изгубени бюлетини по дело за касиране на изборите
Намериха изгубени бюлетини по дело за касиране на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Откриха десетте невалидни бюлетини от секция №34 в район „Централен”, съобщи за Дарик говорителят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Деница Чингарова. Те са намерени в допълнителен чувал с празни бюлетини от местните избори.

Чингарова уточни, че днес е проведено заседание на Административния съд в Пловдив, на което са приети тези нови доказателства по делото за касиране на изборите за общински съвет по искане на политическа партия ЛИДЕР. 10-те бюлетини не бяха открити от съда на заседанието от 9 ноември в черния чувал с книжата от изборите за кмет и общински съвет. Освен това в секция № 34 в район „Южен” бяха открити вписаните в протокола девет недействителни вота, но също така и пет гласа за партия ЛИДЕР, които не фигурираха в официалните документи.

Касае се за небрежност от страна на Секционната избирателна комисия в секция №34 в район „Централен”, която е поставила недействителните бюлетини за кмет и общински съвет при изборните книжа за президент и вицепрезидент, уточни Чингарова.

Жалбата за касиране бе подадена на 1 ноември от политическа партия ЛИДЕР с аргумента, че в изборния ден, на 23 октомври, е имало гласове за партията, които не са отчетени като действителни или въобще не фигурират в протоколите. Става дума за секции с № 34 в районите „Централен” и „Южен”. Административният съд ще се произнесе в 14-дневен срок от подаването на жалбата. Двете страни имат право на обжалване в 7-дневен срок от обявяване на решението.