Липсващи бюлетини дадоха ход на дело за касиране на изборите в Пловдив
Липсващи бюлетини дадоха ход на дело за касиране на изборите в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Административният съд в Пловдив даде ход на делото за касиране на изборите за общински съветници. Жалбата бе подадена на 1-ви ноември от политическа партия ЛИДЕР с аргумента, че в изборния ден, на 23-и октомври, е имало гласове за партията, които не са отчетени като действителни или въобще не фигурират в протоколите. Става дума за секции с номер 34 в районите "Централен" и "Южен".

На заседанието като заинтересовани лица присъстваха общинските съветници от ВМРО-НИЕ Лилия Учкунова и ВМРО-БНД Гиньо Матев.

След като в съда бяха извадени изборните книжа от чувалите на двете Секционни избирателни комисии за избор на кмет и общински съвет, се установи, че в този за район "Централен" липсват недействителни бюлетини за общински съветници. Според протокола обаче техният брой е 10. В секция 34 в район "Южен" бяха открити вписаните в протокола 9 недействителни вота, но също така и 5 гласа за партия ЛИДЕР, които не фигурираха в официалните документи.

Адвокатът на ЛИДЕР Веселина Бучкова поиска касиране на вота за общински съветници в Пловдив заради процедурните нарушения, които тя определи като съществени и влияещи върху изборния резултат. Според представляващите Общинската избирателна комисия адвокати Василев и Божикова тези нарушения не се отразяват на разпределението на мандатите.

Лилия Учкунова подкрепи искането на партия ЛИДЕР за касиране на изборите в Пловдив, докато според Гиньо Матев тези нарушения няма да доведат до промяна в изборните резултати.

Административният съд ще се произнесе в 14-дневен срок от подаването на жалбата. Двете страни имат право на обжалване в 7-дневен срок от обявяване на решението.