Каролев предлага от 7 до 10-годишна общинска облигация
Каролев предлага от 7 до 10-годишна общинска облигация / снимка: Sofia Photo Agency

Основните причини за проблемите на София са некомпетентността, а не липсата на пари. Това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик кандидатът за кмет на София от НДСВ Владимир Каролев. За градския транспорт, ремонтът и преасфалтирането на улиците и канализацията Каролев каза, че ще предложи от 7 до 10-годишна общинска облигация.

Облигациите всъщност са заем, който е разделен на много на брой малки заеми с еднакви условия и всеки от малките заеми се нарича облигация. Облигациите могат да се купуват от банки, пенсионни фондове, инвестиционни фондове, дори и от граждани. Ако София издаде облигации, всеки софиянец може да си закупи от тях и така да даде заем на общината. Общината ще му плаща лихва, която е по-висока от тази по банковите депозити и всъщност софиянци могат да да спечелят като вложат парите си в развитието на София. Тоест ще спечелят два пъти.

„С една облигация, независимо от това кои три дейности ще финансираме с нея, между 150 и 200 милиона евро може да бъде тази облигация, ще се постигнат следните три резултата. За две години ще се асфалтират всички улици, които имат нужда от преасфалтиране. Аз ще започне не от жълтите павета, а ще започна от кварталите след околовръстното, където асфалт не са виждали - Мрамор, Кривина. Второ нещо е канализацията, защото концесията на „Софийска вода" не може да се справи. И трето нещо, което може да се направи с тази облигация, е не искам да внасяме трамваи, произведени преди 30 години, които в момента се внасят. Това е лудо разпиляване на пари", каза още кандидатът за кмет на София.

Според Каролев центърът на София трябва да бъде затворен за автомобили: „Това трябва да стане в кръга „Дондуков", „Стамболийски", „Христо Ботев", тунелът под НДК, СУ и паметникът „Левски". Това може да го направи частният сектор. Прави се публичен конкурс и фирмата, която го спечели, ще сложи камери. Това ще намали много престъпността в тези райони".

По думите му причините София да няма все още завод за боклук са некомпетентност и корупция в три поредни кметски администрации.

„8 години чаках да дойде някой, който да ме накара да се мотивирам да стана кмет на София. Мисля, че съм опитен, че съм принципен човек, един от първите хора, който поставя ребром въпросите - не само на ниво софийската икономика, но и на ниво проблемите на България. Не съм човек, който се влияе от други, няма да позволя партийни централи да определят какво аз ще кажа и ще правя", с тези думи Каролев аргументира желанието си да стане кмет на София.