Институциите трябва да спрат да вървят след събитията според Николай Пехливанов
Институциите трябва да спрат да вървят след събитията според Николай Пехливанов / Sofia Photo Agency, архив

Трябва да се спре практиката институциите постоянно да вървят след събитията, а по всички проблеми в столицата да се действа кардинално. Това каза в предаването „Седмицата" по Дарик Николай Пехливанов, кандидат за кмет на София, издигнат от Атака.

„Трябва да гръмнат колата на Сашо Диков, за да се сетим, че нямаме елементарна защита в нашия град. Трябваше да убият момиче в Борисовата градина, за да се сетим, че паркът не е осветен и неохраняем. Трябваше да се срути балкон на ул. „Неофит Рилкси", при което загинаха двама младежи, за да се сетим, че в София няма регистър на опасните сгради", уточни Пехливанов.

По думите му слагането на камери за видеонаблюдение е крайна мярка и трябва да има такива само на обществени места, където за всички нас е важно да има сигурност, примерно училища, подлези.

По въпроса дали трябва да бъдат умъртвявани бездомните кучета, кандидатът за кмет каза: „В София не трябва да живеем като в резерват. Трябва да си дадем сметка кое е по-важно: сигурността на хората или животът на кучетата. Кучетата не трябва да живеят в града. Трябва да бъдат кастрирани и изнесени в кучкарници извън територията на града".

Според Николай Пехливанов най-много пари от софийския бюджет трябва да се дават за саниране на жилищните сгради в кварталите, a не за почистване, градски транспорт и поддръжка на пътната инфраструктура, защото там изтичат средствата на столицата.

Относно това защо София все още няма завод за боклук, кандидатът за кмет бе категоричен: „Сбъркана е концепцията за завода за боклук. Не може страната, която има най-нисък стандарт на живот, най-ниски заплати, да има най-скъпия завод за боклук и то не защото технологията е много скъпа, а защото сметките са прекалено надути. Сбъркана е и технологията".

Според Пехливанов такса смет трябва да се плаща на база извършено потребление. Да се плаща не като данък, а като такса: „Такса смет трябва да е функция на комуналните разходи - функция ток и вода".

Ако стане кмет на столицата, Николай Пехливанов иска ларгото на Антична Сердика да се превърне в емблемата на София. „Това е място, което трябва да стане пешеходна зона - с ресторантите, галериите, кафенетата - и бул. „Витоша" да бъде едно естествено продължение на този център".

„Крайно време е София да има нов модел на управление, с нови хора, които са си направили сами кариерата, успели са и така са влезли в политиката, не кметове, които са политически и икономически марионетки", така отговори на въпроса защо иска да стане кмет на София Николай Пехливанов.