Гласовете на 230 хиляди не бяха отчетени на изборите
Гласовете на 230 хиляди не бяха отчетени на изборите / БГНЕС
Гласовете на 230 хиляди не бяха отчетени на изборите
46388
Гласовете на 230 хиляди не бяха отчетени на изборите
  • Гласовете на 230 хиляди не бяха отчетени на изборите

Гласовете на близо 230 хиляди българи не бяха отчетени на изборите. Централната избирателна комисия (ЦИК) отбеляза толкова недействителни бюлетини, намерени в урните. Това число включва както празните и некоректно попълнени бюлетини, така и тези, на които няма два печата. Цифрата представлява 6.4% от всички гласове. Говорителят на Централния избирателна комисия Ралица Негенцова обясни, че присъствието на депутати при отчитането на резултати е незаконно.

Ралица Негенцова посочи, че в ЦИК има получен отговор от софийската ОИК, в който се потвърждава присъствието на двамата депутати от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов в зала „Универсиада" в изборната нощ: „Те били като координатори на политическа партия ГЕРБ. Според ОИК не бил нарушен законът. Изрично в писмото си им посочихме, че такава възможност няма - при отчитане на изборни резултати в ОИК да присъстват лица".

Негенцова уточни, че Софийската общинска избирателна комисия е предала 35 "служебни" протокола, които не носят подписа на членовете на секционната избирателна комисия: „Разбрахме, че има взето решение от ОИК в София по въведени разписки да бъдат създадени служебно протоколи. Още веднъж казвам, че това е решение на общинската избирателна комисия. Те са обявили резултата, политическите сили да предприемат каквито преценят действия".

В случай на искане за касиране на изборите, единствено съответните административни съдилища са компетентни да произнесат решение по въпроса, напомниха още от ЦИК.