Фандъкова: Не вярвайте, ако ви кажат, че махат дискотеките в Студентски град
Фандъкова: Не вярвайте, ако ви кажат, че махат дискотеките в Студентски град / Sofia Photo Agency

„Ако някой кмет ви каже, че ще махне дискотеките и кръчмите в Студентски град, не му вярвайте" - това каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова в предаването „Седмицата" по Дарик.

„Единствената собственост, която общината има в този район, е парк „Студентски". Дискотеките и кръчмите са или в частна собственост, или в собственост, управлявана от университетите. Висшите учебни заведения и студентите са тези, които трябва да решат по какъв начин да използват своята собственост", коментира Фандъкова.

На въпрос трябва ли да бъдат премахнати всички незаконни строежи в София от гетата до остъклените балкони, тя отговори: „Всичко незаконно трябва да се премахва. Мисля, че последният проблем са остъклените балкони. Първо трябва да се видят опасните балкони и те трябва да са приоритет".

Най-много пари от бюджета на София според нея трябва да отидат за инфраструктура, канализация, чистота, детски градини, училища и болници.

Според Фандъкова такса смет трябва да бъде социално допустима като размер и това е водещото при нея, подчерта тя: „Трябва да се търсят варианти за по-справедливо разпределение, но не трябва това да бъде за сметка на парите, които не могат да се плащат, тоест семействата да могат да плащат тази такса и тя да осигурява чистотата на София".

Маршрутните таксита вече са отживели своето време, но те не трябва да се спират изведнъж и хората да остават на улицата без осигурен транспорт, коментира тя. Според нея маршрутките трябва да останат, докато има необходимост от някои линии и докато не бъде завършено строителството на метрото.

Тя се обяви за това паяците да махат колите, които пречат на движението и да бъдат санкционирани тези, които нарушават Синята зона. Според Фандъкова е неразумно да се затваря новата спортна зала „Арена София", докато се построи паркинг, отговарящ на капацитета й: „Спортната зала е много голяма придобивка за София. Тя бе последната балканска столица, която нямаше голяма спортна зала". Кандидатът на ГЕРБ подчерта, че има проект за многоетажен паркинг и се обяви за това той да се изгради.

Относно частните и общински детски градини, Фандъкова изрази мнение, че общината трябва да строи детски градини. „Мисля, че трябва да се дават възможно повече пари за изграждането на детски градини и отварянето на места в тях".

Фандъкова се обяви категорично за това София да си върне контрола върху Общинска банка: „Защото притежава най-големия процент акции. За мен е недопустимо политическите сили, които допуснаха да се загуби този контрол, сега да са най-ревностните критици".

На въпрос дали е за или против софийското гражданство, Фандъкова отвърна: „Мисля, че мина времето на софийското гражданство, но съм за това да има ясна регистрация, да има домоуправители, които да имат грижата за поддържането на общите части".