ДПС осигурило 325 000 гласа на Ивайло Калфин
ДПС осигурило 325 000 гласа на Ивайло Калфин / Sofia Photo Agency

Движението за права и свободи е осигурило 325 000 гласа за кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, като в тази цифра не са включени резултатите от Турция. Това обяви зам.-председателят на партията Лютви Местан по bTV.

Той определи тезите, че участието на ДПС на втория тур на изборите е било по-сдържано, за да не се стигне до победа на Калфин и обслужат интересите на Станишев, а не на Първанов, като твърде спекулативни и посочи, че не се потвърждават от резултатите.

„ДПС постига за своите партийни листи резултат от 316 000 гласа, което за местен вот е най-силното ни представяне", посочи Местан. Не можете да очаквате една партия да мобилизира по-голям ресурс за кандидат, излъчен от друга партия.

Като комичен инцидент зам.-председателят на ДПС определи случилото се в резиденция "Бояна". В деня след първия тур на изборите служител на НСО упътил депутата погрешно при негово гостуване в резиденция "Бояна" и вместо към дома на президента, с когото имал среща, го насочил към къщата на министър-председателя.

„Искам да се извиня на всички, че вече трети ден занимаваме хората с този комичен случай. Аз мисля, че това е по-скоро комичен инцидент, от който не може да се вадят политически изводи", каза Местан.

Според него изказването вчера на премира Борисов трябва да постави точка по въпроса. „Би било обидно за българските граждани да ги занимаваме с такъв комичен случай. Недостойно е да продължим този разговор", подчерта той.

Местан каза, че все пак е провел срещата с президента, макар и със закъснение. Но именно защото е бил гост на Първанов, и не е оторизиран да бъде негов говорител, не се чувства в състояние да представи съдържанието на разговора им. Това решение, по думите му, трябва да бъде на президента.

„И все пак, трябва да подчертая няколко неща. И най-важното е, че между нас не се размени нито една дума, която да потвърждава внушението, че има някакъв проект между президента Първанов и Движението за права и свободи", категоричен бе Лютви Местан.