Даниела Симидчиева
Даниела Симидчиева / снимка: DarikNews.bg

Даниела Симидчиева е родена в Благоевград през 1960 г. Магистър е по икономика и по социология, притежава сертификат по социология от Социологическия университет в Лунд, Швеция; бакалавърска степен "Инженер по електроника и автоматика". Има общо 5 дипломи.

Даниела Симидчиева е председател на КНСБ Благоевград до 1995 година, бивш шеф на пенсионно-осигурителна компания. Сега е директор на Центъра за професионално образование към Българска стопанска камара.

Симидчиева е българката, показала най-добри резултати от теста на МЕНСА - Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност. Заради IQ-то й от над 200 точки, при общ среден показател за повечето хора 100, вестник Daily Telegraph я обяви за най-умната жена в света, като изданието посочва, че сред двата процента жители на планетата, които имат подобен коефициент на интелигентност, има повече представители на силния пол и го обясняват с еволюцията на половете и по-високата ангажираност на мъжете с оцеляването на рода и семейството. Коефициентът й на интелигентност е сравняван единствено с този на Мария Кюри, която два пъти е получавала Нобелова награда.