Да има ли касиране на изборите?
Да има ли касиране на изборите? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Списание „Икономист" написа в коментар на изборните резултати след първия тур, че българите сме поръчали „още веднъж от същото политическо блюдо". По всичко личи, че изненади на балотажа не се очакват. Столицата беше повече от категорична в поръчката си - още веднъж Фандъкова. Настоящият кмет зае изборната победа на първи тур. За изборите, резултатите и вота, ето какво казаха Георги Кадиев от БСП и Владимир Каролев от НДСВ в предаването „Челюсти" по Дарик:

Според Георги Кадиев победата за ГЕРБ е пирова, поради огромния брой нарушения, затова Йорданка Фандъкова сама трябва да призове към касиране на изборите. Той обясни, че за него това не е достойният начин за водене на избори в България.

„Тя вероятно би могла да спечели и без това нещо. Не разбирам защо го направиха. Толкова лоша организация, толкова много измами, нарушения на избори в самия изборен ден, в броенето на протоколите, хора с чували, които се местят наляво-надясно, ходили си с тях вкъщи, грешки в протоколите, двама депутати от ГЕРБ висят там, а уж помагали на бременна жена, пък на снимката носят чувалите само мъже и аз не виждам изобщо някаква жена", каза още Кадиев.

От своя страна Владимир Каролев обясни, че няма да поиска касиране на изборите на този етап, освен ако при допълнителни проучвания не открие нови нарушения. Той призова за следващите избори да се направи опция за електронно гласуване, от една страна и от друга, броенето на гласовете да бъде централизирано. „По-хубаво да няма чували, но според мен на следващите избори няма да стане без чували, защото ГЕРБ няма да се съгласят", каза още Каролев.

Чуйте цялото предаване "Челюсти":