Цветан Цветанов: Цифрите са мерило за добре свършена работа
Цветан Цветанов: Цифрите са мерило за добре свършена работа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нека цифрите бъдат мерило за добре свършена работа и за реални резултати, които са постигнати. Не съм чувал политическа формация, която в местни избори да е признавала своя провал, всеки отчита, че е спечелил изборите. Това каза Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ, в предаването „Седмицата” на Дарик и допълни, че: „Много ще бъдат политическите лидери, които ще кажат, че са постигнали успех на местните избори”. 

„В момента правя цялостен анализ на това, което сме постигнали като резултат, да видим каква е нашата представителност, да видим къде правим пробив, къде имаме отстъпление, за да можем да начертаем адекватни политики и партията да бъде по-активна в тези места, където сме получили по-нисък резултат”, обясни Цветанов.

Той припомни, че на местните избори през 2007 г. ГЕРБ е получила доверието на 596 000 гласоподаватели, а на вота през 2011 г. - 1 002 000 гласоподаватели. След изборите през 2007-а ГЕРБ има 993 общински съветници, а 2011 г. - 1601 общински съветници. „От всичките 264 общини в 24 имаме по-нисък резултат, в 22 имаме запазване на статуквото, а в 218 - прираст на общинските съветници”, изтъкна още Цветанов. „Не можем във всички 264 общини да се стремим да спечелим. Но данните сочат, че през 2007 г. ние имаме 49 кмета, а след вота сега имаме 94 кмета”, отчете още той.

„Нека разглеждаме местната власт не като власт, която да бъде градена на противопоставянето на политическите формации, които са представени вътре, а да търсим консенсус и обединение по основните общински приоритети, които стоят за една община. Не виждам нищо лошо да се търси контакт и диалог и да се обединяваме по важните приоритети, които са за местната власт и са от съществено значение за жителите там”, коментира Цветан Цветанов въпроса за възможните коалиции, в които ГЕРБ би се включила в местната власт.

„Нашите опоненти успяха максимално да водят кампанията си деконструктивно, кампания на противопоставяне, кампания на агресивно поведение. Но българските избиратели не се поддадоха на всички тези провокации”, анализира още кампанията председателят на предизборния щаб на ГЕРБ.

Той коментира още, че между двата тура на изборите призивът към избирателите е бил „всички политически формации да се обединим на безпринципна основа срещу ГЕРБ”. „Трябва да бъде отчитано, че за първи път в 20-годишния преход президентски избори се печелят без договорките с ДПС. Видя се, че не тежестта на ДПС дава бъдещия президент да може да управлява, а това са българските граждани, независимо от техния етнически произход”, изтъкна Цветанов.

България има политики, които трябва да се обединяват всички национално отговорни политически формации. Това са приоритети, които са свързани с евроатланттическото членство на страната ни и ангажиментите, които страната ни е поела както към присъединяването към ЕС, така също и към НАТО. Това, което е важно и ние се стремим - да търсим стратегическия партньор – българските гласоподаватели, защото те са хората, които определят какви политики да бъдат реализирани и те са хората, които назначават депутати, кметове, общински съветници, президент и вицепрезидент. Затова нашия стратегически партньор от самото учредяване на партията е да имаме много срещи с българските граждани, да разговаряме по актуални теми, да видим какви а реалните проблеми и възможностите за решаването им”, обясни Цветанов.

Пред Дарик Цветан Цветанов коментира още и решението на Върховният административен съд да отмени назначението на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд, както и дебатите около бюджета на МВР.

„Какво отношение има министърът на вътрешните работи към решенията, които се взимат от Висшия съдебен съвет или решенията, които се взимат от ВАС. Единственото, което съм потвърдил във всичко, което беше изприказвано, и незаслужените обвинения към Владимира Янева, е, че аз я познавам от дълги години и не виждам това да е проблем”, заяви той.

Цветанов заяви, че е недоволен от предвидения бюджет за МВР за следващата година - вътрешното министерство ще получи 7 млн. лева по-малко средства, но не скри, че увеличението на парите за здравеопазване, образование и култура е необходимо. Той съобщи още, че продължава разследването за взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков. Към момента обаче полицията няма напредък, призна вътрешният министър.