Българите в чужбина ще гласуват в 161 секции
Българите в чужбина ще гласуват в 161 секции / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В чужбина ще има 161 изборни секции, където наши сънародници ще могат да гласуват за президент и за вицепрезидент. Това съобщи Ралица Негенцова - член и говорител на Централната избирателна комисия. 37 606 българи в 58 държави са подали заявления за гласуване в чужбина.

В Турция ще има 41 секции, в Испания - 23, в САЩ - 14, в Молдова - седем, и в Кипър - пет. В Сърбия изборна секция има само в Белград.

За сегашните президентски избори ще има най-много секции в чужбина за последните 10 години, посочиха от Министерството на външните работи. През 2001 г. те бяха 156, а през 2006-а - 144. Различно е и разпределението им - в Турция броят на секциите е малко по-малък спрямо предишните президентски избори - 41, а през 2006 г. - те са 43. За сметка на това в Испания през 2006 г. е имало пет секции, а сега са 23. В САЩ през 2006-а е имало 11 секции, сега са 14.

След крайната дата за подаване на заявления - 27 септември, МВнР е обработило за шест дни всички заявления, постъпили в 98-те български представителства в електронен и хартиен носител.

МВнР няма правомощията да селектира и контролира подаваните заявления с оглед на дублиране и други несъответствия и не притежава необходимия инструментариум за това, припомнят от ведомството. По повод на откриването на секции в почетните консулства в Хамбург, Дармщат и Магдебург, министерството е изпратило писмо до ЦИК с предложение за образуването им. Решението за отваряне на секции в почетните консулства във ФРГ и във Франция предстои да бъде взето от ЦИК.