БСП иска касиране на президентския вот
БСП иска касиране на президентския вот / Sofia Photo Agency
БСП иска касиране на президентския вот
46827
БСП иска касиране на президентския вот
  • БСП иска касиране на президентския вот

БСП иска касиране на изборите за президент и вицепрезидент. Това съобщи лидерът на партията Сергей Станишев след заседание на ръководството на социалистите. Юристите на БСП са категорични, че има всички основания да бъде оспорен вотът. Социалистите ще потърсят подкрепата на всички парламентарни сили без ГЕРБ, за да внесат искането в Конституционния съд. За целта са нужни 48 депутатски подписа.

Лидерът на БСП коментира, че управляващите са провалили изборите и по тази причина от партията са взели решение да искат касиране на президентските избори. Станишев се позова на данни от социолози, според които около 10-15% от вота са били контролирани: „Всички станахме свидетели на целия този процес - на манипулацията, на контрола, на купуването на гласове и възможната сериозна фалшификация на изборните резултати".

За да внесат искане до Конституционния съд, социалистите ще трябва да получат подкрепата на 48 депутати. Станишев обясни, че предстоят разговори с всички политически сили с изключение на ГЕРБ, които са на същата позиция: "Подобно мнение изрази и лидерът на партия „Атака", който беше и кандидат за президент, г-н Волен Сидеров и поиска ръчно преброяване на бюлетините, много критики към привеждането на изборите отправи и Движението за права и свободи, чуха се много критики и от Синята коалиция. Мисля, че това е важен политически въпрос".

От БСП допълниха, че ако тези избори останат без политически последствия за управляващите, стои въпросът какви ще бъдат следващите.