38% от българите не са наясно с какъв знак трябва да гласуват
38% от българите не са наясно с какъв знак трябва да гласуват / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Около 38 на сто от българите все още не са наясно с какъв знак трябва да отбележат на бюлетината своя избор, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 22 и 26 септември сред 1000 души.

Според данните 62% знаят, че трябва да гласуват със знака „X” в интегралната бюлетина. 13% смятат, че вярната отметка е „V”. Други 9% са на мнение, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание. Според 3% правилният знак е „+”, а 2% смятат, че трябва да гласуват с кръгче.

НЦИОМ прогнозира между 50 и 55% избирателна активност на предстоящите избори, на базата на това, че 64% от анкетираните в изследването заявяват, че със сигурност ще гласуват, като при това ще пуснат бюлетина едновременно за президент, за кмет и за общински съветници. Около 1/5 от избирателите се колебаят за кого и дали изобщо да гласуват. Това е по-характерно за младите до 29 години и за столичани, отбелязват социолозите.

От НЦИОМ коментират още, че през последните години регистрират нарастваща чувствителност по темите, свързани с изборните нарушения и особено с купуването на гласове. През 2010 г. извън изборна ситуация 55% са изразявали готовност да сигнализират, ако станат свидетели на нередности в хода на изборния процес, докато сега те вече са 72%.

Това са предимно столичаните, хората със средно и по-високо образование, със среден и по-висок стандарт, както и политически активните избиратели, като симпатизантите на ГЕРБ и на Синята коалиция по-често от останалите заявяват такова намерение.

2/3 от ромите отговарят, че дори да станат свидетели на изборни нарушения, по-скоро не биха сигнализирали за това. Същото се отнася и за най-бедните респонденти, за жителите на малките градове и за хората с ниско образование.