Първанов: Няма да позволя етническо напрежение
Първанов: Няма да позволя етническо напрежение / netinfo

С минута мълчание в памет на двете момичета, загинали при инцидента със срутената сграда на столичната улица “Алабин” започна откриването на предизборната кампания на Георги Първанов и Ангел Марин. Настоящият държавен глава заяви, че този трагичен случай трябва да накара всички отговорни местни и държавни институции да подложат на тотален контрол авторите на подобни експерименти.

Артисти и музиканти, подкрепящи двойката за втори мандат бяха сред присъстващите в залата, но в знак на съпричастност музикалната част от церемонията беше отменена.

Близо 50-минути продължи речта на Първанов. В нея той отговори на едно от обвиненията, отправяни към него напоследък, за прекалената му активност в последните месеци, като каза че както преди 5 години, така и сега залага на прекия диалог с избирателите.

”Президентът е баща на нацията”, припомни Първанов, но отбеляза, че в подобно определение има нещо покровителствено, каквото той не би си позволил. "За да си баща на нацията трябва най-напред да бъдеш син на този народ, да знаеш болките и тревогите му, да търсиш решения на проблемите му. В това е дълбоката философия на всичко, което правим с вицепрезидента Ангел Марин”, подчерта Първанов.

“Толерантността между етносите и религиите няма алтернатива. Ще реагирам рязко на всеки опит да се провокира етническо напрежение”, отбеляза още в речта си Първанов. Той напомни, че още преди една година е сезирал главния прокурор за поведението на един от тези провокатори (б.ред. През септември 2005 година президентът Георги Първанов сезира главния прокурор Никола Филчев по повод изявления на ръководителя на нерегистрираната “Турска демократическа партия” Адем Кенан. Той поиска да бъде извършена проверка, с оглед търсене на наказателна отговорност за престъпления срещу държавата.).

Първанов беше категоричен, че преди пет години при старта на кампанията му не е имало лозунг “Новият социален президент”, но държи на социалната ангажираност на държавния глава. Той припомни, че се е произнасял вето върху закони, които касаят изплащането на добавките, излизал е с ясна позиция по теми като здравните осигуровки, пенсионната реформа, както и инициативата “Българската Коледа”.

Три предложения за промени в правомощията на президента, с които да се подобри баланса в работата между институциите е готов да направи Георги Първанов в рамките на евентуален втори. Той иска промяна в броя на гласовете, с които парламентът преодолява президентското вето; право на държавния глава да взема решения за национален референдум, без да формулира искане, което да минава през парламента; подписване на международни договори.

В речта си Първанов подчерта, че държи на качественото провеждане на процеса на професионализация на българската армия, като е готов, ако бъде избран до края на годината да свика Консултативния съвет по национална сигурност за конкретните стъпки в тази посока.

Той призова преди да се вземе решение за изпращането на допълнителен наш контингент в Афганистан да се направи реална преценка на силите и да се види какво показват финансовите разчети.